Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Hodnotenie žiaka a záškoláctvo

Kategória: Aktuality

Vyberáme z časti Riadenie školy

Ponúkame vybrané príspevky k téme hodnotenia žiakov a školskej dochádzky - slovné hodnotenie, predpísané tlačivá, objektívnosť a spravodlivosť hodnotenia, metodické pokyny, vzory.

Slovné hodnotenie - tlačivá

V posledný vyučovací deň prvého polroka triedny učiteľ vydáva žiakovi výpis slovného hodnotenia prospechu a správania za prvý polrok. Výpis nie je verejnou listinou, vysvedčenie za prvý polrok sa vydáva, len ak o to požiada zákonný zástupca žiaka. 

Vysvedčenie, ktoré obsahuje hodnotenie prospechu a správania žiaka za oba polroky, sa žiakovi vydáva v posledný vyučovací deň školského roka.

Doklady o vzdelaní (teda aj vysvedčenie) sa vydávajú na predpísaných tlačivách, ktoré schvaľuje ministerstvo školstva. Schválené tlačivá pedagogickej dokumentácie na príslušný školský rok zverejňuje ministerstvo na svojej internetovej stránke: www.minedu.sk – regionálne školstvo – pedagogická dokumentácia a iné tlačivá – knižnica vzorov pedagogickej dokumentácie a dokladov. Škola môže použiť iba schválené tlačivá pre príslušný školský rok. Odporúčame škole overiť si platnosť tlačív vysvedčení, ktoré má možno v zásobe. V prípade, že na príslušný školský rok už sú schválené nové tlačivá, staré nie je možné použiť.

Viac v časti Riadenie školy- https://www.direktor.sk/sk/riadenie-skoly/slovne-hodnotenie-tlaciva.zs-760.html

Objektívnosť a spravodlivosť hodnotenia

Problematika objektívnosti a spravodlivosti hodnotenia spočíva v tom, že hodnotenie prežíva žiak emotívne a je citlivý na pocit nespravodlivosti a neobjektívnosti v hodnotení. 

Spôsob ako preverovať a hodnotiť je veľmi individuálny, ale napriek tomu sa odporúča dodržiavať nasledujúce zásady:

  • usilovať sa o to, aby hodnotenie malo vždy motivačný charakter,
  • usilovať sa o to, aby v hodnotení prevládali pozitívne prvky,
  • odstrániť napätie a stres v procese preverovania a hodnotenia,
  • usilovať sa o spoluúčasť žiakov v procese hodnotenia a viesť ich k postupnému sebahodnoteniu,
  • hodnotenie neúspešnosti žiaka prezentovať ako prejav záujmu o neho a nie ako jeho urážku.

Pri hodnotení si musí učiteľ ujasniť:

  1. čo má hodnotiť (mal by vychádzať napr. zo štandardov, kurikula),
  2. akým spôsobom získa čo najobjektívnejšie podklady pre hodnotenie,
  3. akým spôsobom hodnotenie realizuje (slovné hodnotenie, klasifikácia a pod.).

Pri určovaní kritérií hodnotenia ide vo všeobecnosti o snahu transparentnejšie a objektívne hodnotiť výkony žiakov. Učiteľ by sa mal v prvom rade zamyslieť nad podstatou, zmyslom, nárokmi a postavením predmetu v nadväznosti na profil absolventa.

Viac v časti: Riadenie školyhttps://www.direktor.sk/sk/riadenie-skoly/objektivnost-a-spravodlivost-hodnotenia.zs-730.html alebo v publikácii Školské podvádzanie - problémový aspekt hodnotenia výkonov žiakov.

Záškoláctvo a ohrozovanie mravnej výchovy mládeže

Záškoláctvo je jedným z negatívnych javov výchovno-vzdelávacieho procesu, s ktorým sa musia učitelia v súčasnej dobe vo svojej praxi čoraz viac popasovať. Ide o neospravedlnenú neprítomnosť, teda úmyselnú absenciu na vyučovaní bez vedomia rodičov, resp. zákonných zástupcov. Možno povedať, že je akýmsi prejavom odporu žiaka ku škole, pričom ho možno zaradiť medzi neagresívne formy porúch správania sa, rovnako ako vzdorovitosť, túlanie sa, toxikomániu a podobne.

Dôvodov pre vytvorenie si negatívneho vzťahu ku škole môže byť niekoľko, pričom medzi najčastejšie patrí:

  • Zvýhodňovanie ostatných žiakov, tzv. nálepkovanie, keď pedagóg používa na hodnotenie žiakov, resp. na správanie sa ku žiakom, dvojaký meter.
  • Neúspech žiaka v škole, ktorý sa prejavuje predovšetkým takým spôsobom, že žiak nedosahuje také školské výsledy, ako by si predstavoval. Ide predovšetkým o slabo prospievajúcich žiakov a žiakov neprospievajúcich. Riziko sa zvyšuje, ak sú za svoje výsledky a školské výkony karhaní, potrestaní, niekedy dokonca aj zosmiešňovaní.
  • Porovnávanie s rovesníkmi, ku ktorému dochádza často zo strany rodičov a učiteľov. Nemožno sice tvrdiť, že by sústredenie sa na konfrontáciu s rovesníkmi nebolo určitým spôsobom nápomocné, avšak nemalo by sa stať šablonou na posudzovanie správania sa žiaka.
  • Šikanovanie – ďalší faktor ovplyvňujúci vzťah žiaka ku škole. Žiaci, ktorí sú v školskom prostredí šikovaní sa obávajú nielen času stráveného v škole, ale aj cesty do školy, resp. zo školy a preto sa domnievajú, že ich jediným útočiskom je únik zo školy.

Viac v časti - Riadenie školy https://www.direktor.sk/sk/riadenie-skoly/zaskolactvo-a-ohrozovanie-mravnej-vychovy-mladeze.zs-23.html alebo v publikácii Trestnoprávna zodpovednosť mladistvých

Metodické pokyny v časti Riadenie školy  - Usmernenia, smernice, pokyny


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov