Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Úvodný ročník a prípravný ročník základnej školy

Dátum: Rubrika: Informujeme

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Úvodný ročník bol do zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „školský zákon“) zavedený zákonom č. 182/2023 Z. z. súčinnosťou od 9. mája 2023. Cieľom zriadenia úvodného ročníka v základnej škole je znížiť školskú neúspešnosť žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a eliminovať ich prípadné opakovanie ročníka, podmienené aj ich špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Cieľom zriadenia úvodného ročníka v základnej škole pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním je vytvoriť podmienky na výchovu a vzdelávanie pre deti so všeobecným intelektovým nadaním, ktoré dosiahli fyzický vek päť rokov, ako aj deti so všeobecným intelektovým nadaním, ktoré dosiahli fyzický vek štyri roky a je u nich predpoklad zvládnutia prvého ročníka základnej školy pred dovŕšením šiesteho roku veku.

Úvodný ročník

(§ 29 ods. 9 až 11 školského zákona)

Možno ho zriadiť so súhlasom zriaďovateľa. V triede sa môžu vzdelávať len žiaci s rovnakým vzdelávacím programom. Žiakov úvodného ročníka nie je možné vyučovať v spojenej triede spolu s o statnými žiakmi 1. stupňa základnej školy. Úvodný ročník možno zriadiť pre najmenej 4 žiakov a najviac 10 žiakov.

Do úvodného ročníka môže riaditeľ školy zaradiť dieťa, ak zákonný zástupca dieťaťa spolu s prihláškou na vzdelávanie v základnej škole predloží aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa a ak riaditeľ školy vopred prerokuje so zákonným zástupcom jeho informovaný súhlas zákonného zástupcu.

Úvodný ročník:

  • Môže byť zriadený v základnej škole alebo základnej škole pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním.
  • Je určený žiakom s narušenou komunikačnou schopnosťou ľahkého stupňa, žiakom s vývinovými poruchami ľahkého stupňa, ktorí k 1. 9. dosiahli fyzický vek šesť rokov, nepokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania a nie je u nich predpoklad zvládnutia 1. ročníka základnej školy a žiakom so všeobecným intelektovým nadaním, ktorí dosiahli fyzický vek 4, 5 rokov a je u nich predpoklad zvládnutia 1. ročníka základnej školy pred dovŕšením 6. roku veku.
  • Absolvovanie úvodného ročníka sa považuje za plnenie povinnej školskej dochádzky (avšak nejde o prvý rok plnenia povinnej školskej dochádzky).
  • Návrat prijatého dieťaťa, ktoré sa od 1. 9. stane žiakom ZŠ v úvodnom ročníku, späť do materskej školy už nie je možný.
  • Po absolvovaní úvodného ročníka žiak pokračuje v 1. ročníku základnej školy.

Prípravný ročník

(§ 97 ods. 3 školského zákona)

Základná škola pre žiakov so zdravotným znevýhodnením má spravidla 9 až 10 ročníkov s možnosťou zriadenia prípravného ročníka.

Prípravný ročník:

  • Môže byť zriadený v základnej škole pre žiakov so zdravotným znevýhodnením.
  • Je určený len pre žiakov so zdravotným znevýhodnením podľa § 2 písm. k) školského zákona so zdravotným postihnutím, žiakov chorých a zdravotne oslabených, žiakov s vývinovými poruchami a žiakov s poruchou správania, ktorí k 1. 9. dosiahnu fyzický vek 6 rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť, nie je u nich predpoklad zvládnutia 1. ročníka ZŠ.
  • Absolvovanie prípravného ročníka sa považuje za prvý rok plnenia povinnej školskej dochádzky.
  • Návrat prijatého dieťaťa, ktoré sa od 1. 9. stane žiakom základnej školy pre žiakov so zdravotným znevýhodnením, späť do materskej školy už nie je možný.
  • Po absolvovaní prípravného ročníka žiak pokračuje v 1. ročníku základnej školy pre žiakov so zdravotným znevýhodnením alebo v 1. ročníku základnej školy.

Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky

Miesto a čas zápisu určí zriaďovateľ pre školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Ak ide o základnú školu zriadenú obcou, určí obec miesto a čas zápisu do základnej školy všeobecne záväzným nariadením. Konkrétny termín zverejní riaditeľ základnej školy po dohode so zriaďovateľom na budove základnej školy alebo na inom verejne dostupnom mieste vrátane webového sídla základnej školy, ak ho má základná škola zriadené.

Riaditeľ základnej školy spolu s termínom zápisu zverejní aj podmienky prijímania detí na vzdelávanie v základnej škole.

Základná škola vyžaduje pri zápise:

  • osobné údaje o dieťati v rozsahu – meno, priezvisko a rodné priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené v tvare totožnom ako na rodnom liste), dátum a miesto narodenia, adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu, rodné číslo, štátna príslušnosť, národnosť, materinský jazyk,
  • osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu – titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko, adresa bydliska a druh pobytu, kontakt na účely komunikácie.

Zákonný zástupca môže poskytnúť osobné údaje pred zápisom dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky ZŠ alebo prostredníctvom elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.

Prihlášku možno podať:

  • v listinnej podobe na formulári podľa vzoru schváleného a zverejneného ministerstvom školstva s podpisom oboch zákonných zástupcov, alebo
  • elektronicky vygenerovaním prihlášky zo školského informačného systému (napr. aSc Agenda, eŠkola) prostredníctvom webovej stránky školy alebo na portáli ministerstva školstva – https://prihlaska.iedu.sk/. V takomto prípade zákonný zástupca/ zákonní zástupcovia podpíšu prihlášku osobne v deň konania zápisu alebo k elektronickej prihláške priložia tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov.

Riaditeľ ZŠ (bez ohľadu na jej zriaďovateľa a právnu formu) nemôže odmietnuť prevziať od zákonného zástupcu prihlášku ani v prípade, ak vie, že nemá voľnú kapacitu, ak ju rodič predloží po termíne určenom ako termín podávania prihlášok na nasledujúci školský rok, ak zákonný zástupca predloží prihlášku na inom formulári, resp. iným spôsobom ako na tom, ktorý si škola sama vytvorila. Prihláška je podaná a platná, ak je podpísaná zákonnými zástupcami a bola podaná akýmkoľvek vyššie popísaným spôsobom.

Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie.

Zákonný zástupca môže zapísať svoje dieťa, t. j. podať prihlášku aj na viac ako jednu ZŠ. Žiak plní povinnú školskú dochádzku v jednej ZŠ. Striedavo v dvoch ZŠ môže žiak plniť povinnú školskú dochádzku len vo výnimočnom prípade, ak bol žiak rozhodnutím súdu zverený do striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov.

Ak sa zákonní zástupcovia rozhodnú zapísať svoje dieťa na viac ako jednu ZŠ, je potrebné, aby po prijatí dieťaťa do ZŠ, v ktorej dieťa od 1. septembra príslušného kalendárneho roka začne plniť povinnú školskú dochádzku, túto skutočnosť bezodkladne oznámili ostatným riaditeľom ZŠ, do ktorých svoje dieťa zapísali vzhľadom na potreby ZŠ organizačne a personálne zabezpečiť nasledujúci školský rok.

Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole sa koná v čase od 1. apríla do 30. apríla príslušného kalendárneho roka.

Zdroje:

  1. Usmernenie k zápisu do 1. ročníka a úvodného ročníka základnej školy a k prijímaniu detí na vzdelávanie v základnej škole [online]. Dostupné na: https://www.minedu.sk/data/att/f08/29024.ed6fd2.pdf
  2. Zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Vzory príloh k zápisu do prvého a úvodného ročníka sú aj na direktor.sk v časti VZORY.


Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály