Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Kontrafaktové myslenie, celoživotné učenie sa a osobnosť (2.)

Dátum: Rubrika: Kultúra školy

ZUŠĽACHŤOVANIE INTELEKTUÁLNEJ MYSLE

Človek má jedinečnú schopnosť učiť sa a prispôsobovať sa. Už od narodenia aktívne skúma svet, získava informácie, zaraďuje ich do čoraz sofistikovanejších poznatkov. Ak človek zažije niečo negatívne, nie je nezvyčajné, že uvažuje o tom, ako sa veci mohli vyvinúť v prípade alternatívneho rozhodnutia. Každý jedinec je jedinečná osobnosť. Model dimenzií štruktúry osobnosti Big 5 opisuje rôzne formy správania. Je dobré ich poznať hlavne v spoločenskom styku. Aj keď niektorí psychológovia vnímajú osobnosť ako stabilnú počas života a konzistentnú vo všetkých situáciách, kontrafaktové myslenie dokazuje, že vlastnosti človeka sa menia, keď starne v dôsledku dozrievania.

(Dokončenie z Manažmentu školy v praxi č. 3/2024).

(2) Svedomitosť a nedostatok smerovania

Svedomitosť a nedostatok smerovania je spojená s reguláciou túžob a odolávaním impulzom, ako aj s aktívnejším plánovaním, organizovaním a plnením úloh. Svedomitý jedinec je cieľavedomý a spoľahlivý, so silnou vôľou, pedantný, presný a spoľahlivý (Ruisel, I. a Halama, P., 2007).

Svedomitosť a pracovné vzťahy – svedomití ľudia úzko spolupracujú pri dosahovaní cieľov, zdieľajú podobné názory na dodržiavanie predpísaných pravidiel, medzi nimi je menší konflikt a zvyčajne sa rozhodujú rovnako. Aj ľudia s nízkou svedomitosťou môžu byť skvelými pomocníkmi. Keďže sú bezstarostnejší, menej upnutí, sú zvyčajne zábavnejší, čo pomôže uvoľniť napätú atmosféru na pracovisku.

Svedomitosť a štýly učenia – svedomitosť je spojená s úrovňou organizácie, zodpovednosti a zamerania človeka. Títo jedinci sú spoľahliví, disciplinovaní a cieľavedomí. Ich vlastnosti zohrávajú významnú úlohu v prístupe človeka k učeniu a môžu významne určovať úroveň výkonnosti. Hoci zásadovosť ponúka určité výhody vo vzdelávacích prostrediach, prílišná svedomitosť má aj úskalia. Extrémne vysoké skóre môžu byť niekedy obsedantno-kompulzívne, pokiaľ ide o drobné detaily. Môžu sa prikloniť k perfekcionizmu, ktorý, ak nie je dobre riadený, môže mať za následok zmeškanie termínov. Týmto typom sa odporúča venovať menej pozornosti každému minimálnemu detailu.

Charakteristiky svedomitých študentov:

  • sú disciplinovaní,
  • ignorujú rozptýlenie,
  • sústreďujú sa na proces učenia, čo ich vedie k vynikajúcim študijným výsledkom,
  • sú zameraní na cieľ,
  • majú organizovaný systém.

Odporúčanie: odstrániť posadnutosť prílišnými detailmi; zabezpečiť, aby perfekcionizmus nebol na úkor produktivity; nebyť až tak upnutý na vlastných systémoch, ale byť trochu flexibilnejší.

Charakteristiky nízko svedomitých študentov:

  • pristupujú k učeniu uvoľnenejšie a zábavnejším spôsobom,
  • do učebných situácií prichádzajú s menším stresom,
  • chýba im motivácia,
  • často potrebujú pomoc s plánovaním a organizáciou,
  • vyznačujú sa prokrastináciou.

Odporúčanie: stanoviť si cieľ, ktorý poskytne smer a štruktúru; pracovať na vytváraní plánu a riadenia vlastného času; využívať kreativitu (Brainmanager, 2023).

Svedomitosť ako osobnostná črta ovplyvňuje všetky stránky života. Dôležitá je z hľadiska budovania kvalitných vzťahov.

(3) Extraverzia a introverzia

Extraverzia a introverzia zahŕňa spoločenskosť, zhovorčivosť, asertivitu a expresívnosť. Je založená na chápaní a interpretovaní rôznych stránok vonkajšieho sveta, prejavuje sa zvýšenou sociabilitou a sklonom k riziku. Smeruje k logickému mysleniu, usiluje o život podľa ustálených pravidiel. Koná podľa vonkajších vzorov. Hľadá harmóniu a usiluje sa o pozitívne sociálne vzťahy. Rešpektuje tradície a autority. Často koná emotívne. Prejavuje sa realisticky a potláča intuície. Extroverti bývajú asertívni, aktívni a zhovorčiví (Ruisel, I. a Halama, P., 2007).

Pracovné vzťahy extrovertov a introvertov – Introverti a extroverti majú odlišné osobnostné črty. Extroverti vyjadrujú svoje pocity otvorene a priamo, introverti uprednostňujú nepriamejší prístup. Pri pracovných nezhodách extroverti majú tendenciu sk

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály