Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Manažment školy v praxi 10/2019

10/2019

Stres a jeho vliv na výkon ve škole

doc. PhDr. Markéta Švamberk Šauerová, PhD.

Stres je jednou z nejčastějších příčin vzniku psychických a psychosomatických obtíží dětí a dospívajících navštěvujících školská zařízení. Kromě vážného dopadu na zdraví působí velmi negativně i na...

Vysokoefektívne učenie a bezpečná klíma v škole

Mgr. Renáta Brédová

V príspevku poukazujeme na význam vytvárania neohrozujúceho školského prostredia pre zefektívnenie procesu edukácie. Ponúkame náhľad do teórie ľudských potrieb ako základu inovatívnej pedagogickej ...

Obsah vydania

Vydáva

Vydáva Wolters Kluwer SR s. r. o., Mlynské nivy 48, 821 09 Bratislava, IČO: 31348262, tel.: (02) 58 10 20 10, e.mail: office@wolterskluwer.sk.
Šéfredaktor: Ing. Klára Glosíková, tel.: (02) 58 10 20 21, e-mail: Klara.Glosikova@wolterskluwer.com.
Zodpovedný redaktor: Mgr. Dušana Bieleszová, tel.: (02) 58 10 20 27, e-mail: dusana.bieleszova@wolterskluwer.com.
Adresa redakcie: Wolters Kluwer SR s. r. o., Mlynské nivy 48, 821 09 Bratislava, tel.: (02) 58 10 20 10, internet: www.wolterskluwer.sk.
Inzercia, predplatné a distribúcia: Mgr. Katarína Dragulová, tel.: (02) 58 10 20 12, e-mail: casopisy@wolterskluwer.sk.
Tlač: SOŠ polygrafická, Bratislava, www.polygraficka.sk Nevyžiadané príspevky nevraciame. Pretlač a akékoľvek šírenie obsahu je povolené len s výslovným písomným súhlasom vydavateľa. Za správnosť údajov uvedených
v článkoch zodpovedajú ich autori.
EV 2265/08
Ročné predplatné 77 EUR vrátane DPH, poštovného a balného. Predplatné sa automaticky predlžuje o ďalší rok, ak odber nie je najneskôr v novembri písomne zrušený.
Periodicita vydávania: mesačník
Zadané do tlače: 4. 10. 2019
© Wolters Kluwer SR s. r. o., 2019
ISSN 1336-9849

Editoriál

Princíp jedného zodpovedného

Efektívne fungovanie školy si pýta zrelé osobnosti na riadiacich pozíciách. Prijímať zodpovednosť za vydané rozhodnutia, ktoré súvisia s manažovaním pedagogického tímu, so správnym konaním, ale aj rozhodnutia, ktoré prinášajú zmeny, je súčasťou riadiacej praxe. Platí tu princíp jedného zodpovedného, a tým je riaditeľ školy.

Nevyhnutným predpokladom pre zvýšenie kvality riadenia škôl a školských zariadení je poznanie legislatívnych noviniek v novom školskom roku. Ponúkame vám ich v príspevku Oľgy Pivarníkovej s názvom „Nové legislatívne predpisy v školách a školských zariadeniach“.

Ingrid Konečná Veverková sa v článku „Vnútorné predpisy pre školy a školské zariadenia“ zamerala na predpisy, ktoré spolu s rozhodnutiami štatutárneho orgánu školy a školského zariadenia sú definované ako vnútorné riadiace akty školy a školského zariadenia.

Škola v prírode je jednou zo žiadaných a každoročne pripravovaných a realizovaných aktivít materských škôl. Simonetta Holešová sa v príspevku sústredila na zimnú školu v prírode v materskej škole, ktorej výhodou je možnosť realizovať kurzy zimných sezónnych činností.

Výkon dieťaťa má veľmi často vo svojich rukách pedagóg.  Ak je dieťa v strese, má to vážny dopad nielen na zdravie, ale aj na školský výkon. Tejto téme sa v článku „Stres a jeho vliv na výkon ve škole“ věnovala Markéta Švamberk Šauerová. Opísuje najčastejšie príčiny stresu u žiakov a ponúka aj konkrétne kazuistiky s ich analýzou.

Pokračovanie príspevku...

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk