Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Zmeny vo vyhláške o základnej škole

Kategória: Aktuality

Novela vyhlášky o základnej škole (vyhláška č. 320/2008 Z. z. o základnej škole v znení vyhlášky 224/2011 Z. z.) nadobúda účinnosť 1. septembra 2015. V zbierke zákonov vyšla pod číslom 203/2015 Z. z..

Vyhláška obsahuje najmä tieto zmeny:

Organizačný poriadok sa nebude musieť zverejňovať aj na webovom sídle školy.

  • V § 3 ods. 2 sa vypúšťa veta: "Ak má škola vytvorené podmienky, organizačný poriadok sa zverejňuje aj na webovom sídle školy". 
  • § 3 ods. 2 bude znieť: "Riaditeľ vydáva organizačný poriadok školy, v ktorom upraví organizačnú štruktúru školy, činnosti a zodpovednosť pedagogických zamestnancov, odborných zamestnancov a iných zamestnancov. Organizačný poriadok sa zverejňuje na viditeľnom mieste."

Ruší sa plán činností metodických združení a predmetovýh komisií, ktorý schvaľoval riaditeľ.

  • § 4 sa vypúšťa ods. 8.:"(8) Plán činnosti metodických združení a predmetových komisií schvaľuje každoročne riaditeľ."

Pri organizovaní exkurzií, výletov už nebude treba návrh triedneho učiteľa a ich zaradenie do plánu práce školy.

  • V § 7 ods. 1 prvej vete sa za slovom „prírode“ vypúšťa čiarka a slová „ktoré podľa návrhov triednych učiteľov zaradí riaditeľ do plánu práce školy“. 
  • § 7 ods. 1 bude znieť: "Škola môže organizovať s informovaným súhlasom zákonného zástupcu žiaka lyžiarsky výcvik alebo snoubordingový výcvik (ďalej len "lyžiarsky výcvik"), plavecký výcvik, školské výlety, exkurzie a školy v prírode. V jednom informovanom súhlase môže zákonný zástupca žiaka vyjadriť súhlas s uskutočnením viacerých aktivít. Pred uskutočnením výletu, exkurzie a výcvikov zodpovedný učiteľ napíše záznam o organizácii a poučení o bezpečnosti a ochrane zdravia. Pre žiakov, ktorí sa na uvedených aktivitách nezúčastnia, sa zabezpečí náhradné vyučovanie."

Dokumentáciu súvisiacu s riadením školy už nebude tvoriť ročný plán kontrolnej činnosti riaditeľa a zástupcu riaditeľa, prehľad o rozsahu pedagogickej činnosti pedagogických zamestnancov a odbornej činnosti odborných zamestnancov, rokovací poriadok pedagogickej rady.

  • V § 17 ods. 3 sa vypúšťajú písmená d), f) a h). 
  • § 17 ods. 3 bude znieť: "Dokumentáciu súvisiacu s riadením školy tvoria zápisnice z rokovania pedagogickej rady, predmetovej komisie a metodického združenia, dokumentácia o záujmovej činnosti školy,dokumentácia spojená s organizovaním výletov, exkurzií, plaveckých výcvikov, lyžiarskych výcvikov, školy v prírode a ďalších aktivít okrem informovaného súhlasu podľa § 7, zápisnice o inšpekciách a iných kontrolách, evidencia pracovného času zamestnancov školy, pracovný poriadok, evidencia školských úrazov žiakov, registratúrny poriadok, kolektívna zmluva, ak u zamestnávateľa pôsobí odborová organizácia."

(redakcia)

Doplnenie: 

Novela vykonávacieho predpisu súvisí so zmenami, ktoré priniesol zákon č. 188/2015 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a dopnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony a taktiež so snahou znížiť administratívnu záťaž v základnej škole. 

Vypúšťa sa ustanovenie o znižovaní počtu žiakov v triede z dôvodu začlenenia žiakov so zdravotným znevýhodnením

Z vyhlášky sa vypúšťa ustanovenie, ktoré určovalo, o koľko sa zníži počet žiakov v triede z najvyššie určeného počtu z dôvodu začlenenia žiakov so zdravotným znevýhodnením. Dôvodom je súčasne platné znenie školského zákona, ktoré stanovuje minimálne počty žiakov v triedach. Ponechanie súčasnej úpravy pri povinnosti rozdeliť triedu, ak by nové samostatné triedy nemali minimálny počet žiakov, by zriaďovateľom spôsobovalo problém pri financovaní nákladov vzdelávania. Zriaďovateľ školy bude naďalej dostávať zvýšený normatív  na každého žiaka so zdravotným znevýhodnením alebo so všeobecným intelektovým  nadaním.

Ustanovenia § 13 ods. 5 o zriadení a organizácii špecializovanej triedy sa presunuli do školského zákona. 

Zdroj: https://lt.justice.gov.sk/Material/MaterialDocuments.aspx?instEID=-1&matEID=8370&langEID=1

PhDr. Anna Böhmerová


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov