Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Získavanie a spracovanie osobných údajov zákonných zástupcov žiakov

Kategória: Aktuality

Získavanie a spracúvanie osobných údajov zákonných zástupcov dieťaťa alebo žiaka rieši v školskom zákone § 11 ods. 6 b), ktorý špecifikuje, aké údaje môže škola spracúvať o zákonnom zástupcovi vo svojom informačnom systéme a v súvislosti s centrálnym registrom aj § 157 ods. 3 bod b). 

Pedagogická dokumentácia a ďalšia dokumentácia

V zmysle § 11 ods. 6 zákona č. 245/2008 Z.z., školy alebo školské zariadenia majú právo získavať a spracúvať osobné údaje:

b) o identifikácii zákonných zástupcov dieťaťa alebo žiaka (meno a priezvisko, adresa zamestnávateľa, trvalé bydlisko, kontakt na účely komunikácie). 

Centrálny register

V zmysle § 157 ods. 3 bod bzákona č. 245/2008 Z.z., 

V centrálnom registri sa vedú tieto osobné údaje:

b) ak ide o zákonného zástupcu dieťaťa, žiaka alebo poslucháča:

  1. osobné údaje v rozsahu podľa písmena a) prvého až dvanásteho bodu (titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko, dátum, miesto, okres a štát narodenia, dátum a miesto úmrtia alebo údaj o vyhlásení za mŕtveho alebo zrušení vyhlásenia za mŕtveho, rodné číslo, pohlavie, národnosť, štátne občianstvo, spôsobilosť na právne úkony, rodinný stav, adresa bydliska a druh pobytu, zákaz pobytu, kontakt na účely komunikácie),
  2. dosiahnuté vzdelanie.

Bod 3. bol zákonom č. 178/2017 Z.z. zručený (adresa sídla alebo miesta podnikania zákonného zástupcu alebo jeho zamestnávateľa. 

Upozornenie:

Školský zákon zaviazal každého, kto pri plnení svojich pracovných povinností prichádza do styku s osobnými údajmi (dieťaťa, žiaka, zákonného zástupcu), striktne dodržiavať zákon č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z.z.

Metodický pokyn pre aktualizáciu rezortných údajov do Centrálneho registra v školskom roku 2017/2018.

Ďalšie informácie: https://www.minedu.sk/data/files/5107.pdf


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov