Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Vzdelávanie detí cudzincov - jazykové kurzy

Kategória: Aktuality Autor/i: PaedDr. ThLic. Oľga Pivarníková

Pre deti cudzincov s povoleným pobytom na území SR, ktoré sa zúčastňujú na výchovno-vzdelávacom procese v základnej škole, strednej škole a v škole pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, sa na odstránenie jazykových bariér organizujú základné a rozširujúce jazykové kurzy štátneho jazyka.

Kto môže žiadať o organizačné zabezpečenie jazykového kurzu?

Riaditeľ základnej školy alebo riaditeľ strednej školy, ktorá vzdeláva detí cudzincov v súlade so štátnym vzdelávacím programom, písomne požiada OŠ OÚ v sídle kraja o organizačné zabezpečenie jazykového kurzu. Ide o školu, v ktorej sa vzdelávanie považuje za sústavnú prípravu na povolanie v zriaďovateľskej pôsobnosti obce, samosprávneho kraja, cirkvi, právnickej alebo fyzickej osoby a OÚ v sídle kraja. Škola je zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR a je financovaná z rozpočtovej kapitoly MŠVVaŠ SR alebo MV SR.

Prílohy k žiadosti:

  • Rozhodnutie o prijatí žiaka do školy alebo o prijatí žiaka na štúdium na strednú školu vydané riaditeľom školy podľa § 5 ods. 3 a 4 zákona č. 596/2003 Z. z.
  • Doklad o povolenom pobyte žiaka na území SR vydaný Oddelením cudzineckej polície Policajného zboru SR. Podmienky povoleného pobytu na území SR ustanovuje zákon č. 404/2011 Z. z. Povoleným pobytom môže byť prechodný pobyt, alebo trvalý pobyt.
  • Doklad o dosiahnutom vzdelaní učiteľa slovenského jazyka, ktorý bude vzdelávať dieťa v jazykovom kurze. Ide o diplom magisterského stupňa vysokoškolského vzdelania. Vyžaduje sa kvalifikačný predpoklad podľa vyhlášky č. 437/2009 Z. z., ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné požiadavky pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov. Všetky doklady sa predkladajú v kópii. Nevyžaduje sa ich úradné overenie.

Organizácia jazykového kurzu

Jazykový kurz je organizovaný v základnej forme a v prípade potreby v rozširujúcej forme.

Dĺžka trvania základného jazykového kurzu štátneho jazyka je 8 týždňov, t. j. 32 vyučovacích hodín. Pri pomalšom zvládnutí učiva základného jazykového kurzu možno kurz predĺžiť o štyri týždne, t. j. na 12 týždňov a 48 vyučovacích hodín.

Dĺžka trvania rozširujúceho jazykového kurzu štátneho jazyka je 12 týždňov, t. j. 48 vyučovacích hodín. V prípade potreby možno rozširujúci jazykový kurz predĺžiť o štyri týždne, t. j. na 16 týždňov a 64 vyučovacích hodín. Základný a rozširujúci jazykový kurz sa uskutočňuje dvakrát do týždňa po dve vyučovacie hodiny v popoludňajších hodinách. (Porov. Učebný plán pre základný a rozširujúci jazykový kurz štátneho jazyka pre deti cudzincov, s. 2 – 3).

Personálne zabezpečenie

Rozhodujúcim činiteľom realizácie jazykového kurzu štátneho jazyka je učiteľ. Ide zvyčajne o pedagogického zamestnanca, ktorý je kmeňovým zamestnancom školy, kde bude jazykový kurz realizovaný. 

Materiálno-technické vybavenie

S jazykovou prípravou štátneho jazyka je dôležité materiálno-technické vybavenie jazykového kurzu. Vhodná je učebňa cudzích jazykov s primeraným didaktickým a IKT vybavením. Kľúčové postavenie majú učebnice slovenčiny ako cudzieho jazyka.

Finančné zabezpečenie

Jazykový kurz štátneho jazyka je finančne zabezpečený prostredníctvom dohodovacieho konania. Začína sa na žiadosť zriaďovateľa školy na dofinancovanie normatívnych finančných prostriedkov, ktorá jazykový kurz realizuje.

Viac k téme v článku Vzdelávanie detí cudzincov autorky Oľgy Pivarníkovej v časopise Manažment školy v praxi č. 10/2017.


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov