Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Štatutári: potrebujete e-občiansky preukaz

Kategória: Aktuality

Výzva pre konateľov a štatutárov: vybavenie občianskeho preukazu s elektronickým čipom nenechávajte na poslednú chvíľu. V auguste 2016 odštartovala Slovenská republika podľa zákona o e-Governmente proces aktivácie elektronických schránok pre firmy (právnické osoby). Od januára budúceho roka bude štát s firmami komunikovať elektronickou formou – prostredníctvom štátnych e-schránok. Proces aktivácie štátnej e-schránky sa u právnickej osoby v súčasnosti uskutočňuje prvým prihlásením konkrétnej  osoby oprávnenej na prístup a disponovanie s elektronickou schránkou. Od 1. januára 2017 budú schránky firiem aktivované na doručovanie automaticky aj bez prihlásenia a pošta od štátnych inštitúcií bude doručovaná do týchto schránok. 

Zdroj a ďalšie informácie: http://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=statutari-potrebujete-e-obciansky-preukaz

 

Príspevok k téme aj v časopise Manažment školy v praxi č. 9/2016

Zákon o e-Governmente

Výber

9/2016Elektronické schránky sú vytvorené na ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk. Takmer každý už pozná emailové schránky a elektronické na portáli slovensko.sk sú v podstate to isté. Ide o úradnú komunikáciu, ktorá je viac chránená a zabezpečená (pod. ako prístup na internet banking).

Nie všetky vytvorené schránky sú hneď aj aktívne. Každý obyvateľ nad 18 rokov má schránku vytvorenú. Zaktívniť na prijímanie úradnej komunikácie si ju môže, ale nemusí. Školy majú schránky aktívne okamžite po vytvorení. Aktívna elektronická schránka školy znamená, že do nej môžu byť doručované žiadosti, podania občanov, alebo inštitúcií, na ktoré škola musí reagovať.

Každá škola, ktorej bola podľa zákona o e-Governmente“ zriadená elektronická schránka, má automaticky na www.slovensko.sk sprístupnenú jednu elektronickú službu „Všeobecná agenda“. Služba je podobná bežnej mailovej komunikácii, kedy podávajúci priamo do textu správy alebo prostredníctvom príloh pošle svoje podanie (žiadosť). Úložná kapacita elektronickej schránky pre školy nie je obmedzená. Základná úložná kapacita elektronickej schránky pre osobu, ktorá nie je OVM je 1 GB.

Na prihlásenie treba nainštalovať na počítač nasledovné softvéry: aplikáciu eID klient a čítačku. Kto bude chcieť podpisovať zaručeným elektronickým podpisom, tak aj aplikáciu na tvorbu zaručeného elektronického podpisu D.Signer/XAdE.

Do elektronickej schránky na www.slovensko.sk sa možno prihlásiť len na počítači, ktorý má nainštalované softvéry a prehliadač, pripojenie na internet a ak prihlasujúca sa konkrétna osoba vlastní elektronický občiansky preukaz s čipom, aj čítačku čipových kariet a zadá bezpečnostný osobný kód (BOK).

Na prístup a disponovanie elektronickou schránkou školy je oprávnený vedúci OVM – riaditeľ školy, pre ktorú bola elektronická schránka zriadená.

Riaditeľ však môže určiť ďalšie oprávnené osoby, ktoré budú pristupovať do schránky a disponovať ňou v dopredu určenom rozsahu.

Pozn.: Ak ste riaditeľ školy alebo poverená osoba, ktorá bude za školu spravovať elektronickú schránku, požiadajte pri preberaní nového eID o čítačku a BOK.

Viac na: https://www.direktor.sk/sk/casopis/manazment-skoly-v-praxi/zakon-o-e-governmente.m-331.html


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov