Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Témy 12. čísla časopisu Manažment školy v praxi

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

V 12. čísle časopisu Manažment školy v praxi sa venujeme ochrane majektu v školách a školských zariadeniach, znižovaniu miery dedičnosti vzdelanostnej úrovne detí v súvislostiach medzigeneračnej chudoby, ponúkame prvú časť príspevku o adaptácii začínajúceho učiteľa ako súčasti personálnej práce v škole, uvedieme dôležité informácie k zavedeniu čestných názvov a nechýba ani stretnutie s históriou, odpovede na otázky a terminovník plánov na mesiac do 15. februára 2017.

Z obsahu vyberáme

Marián Valent - Adaptácia začínajúceho učiteľa ako súťasť personálnej práce v škole

Prvý rok učiteľovej práce v škole sa považuje za rozhodujúce obdobie pre utváranie jeho profesijných zručností a zadaptovanie sa na úlohy, ktoré zabezpečuje učiteľská profesia a tiež na podmienky, ktoré sa vyskytujú v bežných školách. Korthagen (2011) uvádza, že mnohí absolventi učiteľstva nie sú spokojní s pregraduálnym vzdelávaním, ktoré by malo smerovať k zmene orientovanej najmä na podporované učenie sa založené na reflektovaní. Rovnako treba zabrániť tomu, aby sa začínajúci učitelia rýchle socializovali v duchu tradičných pedagogických vzorcov.

Igor André - Znižovanie miery dedičnosti vzdelanostnej úrovne detí a medzigeneračná chudoba

Podľa popisu činnosti práce sociálneho pedagóga je takmer nevyhnutné, aby na každej škole s vyšším podielom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia (viac ako 30 %), pôsobil aspoň jeden takýto človek na plný úväzok a na všetkých plnoorganizovaných školách aspoň na čiastočný úväzok.

Ingrid Veverková Konečná - Ochrana majetku v školách a školských zariadeniach

Dohoda o hmotnej zodpovednosti, ktorú uzatvára škola so zamestnancom, predstavuje hmotnoprávnu podmienku založenia zodpovednosti zamestnanca za schodok.Dohodu o hmotnej zodpovednosti musí škola so zamestnancom uzavrieť písomne, inak je neplatná. Môže byť uzavretá osobitne pri prevzatí zverených hodnôt, ale môže byť aj súčasťou pracovnej zmluvy. V aplikačnej praxi škôl sú častejšie prípady uzatvárania samostatných písomných dohôd o hmotnej zodpovednosti.

Jarmila Belešová - Zaradenie nepedagogických zamestnancov do platových tried

Určiť plat z 12. platového stupňa možno nepedagogickému zamestnancovi, ktorý získal viac ako 32 rokov započítanej praxe. Určiť plat z 12. platového stupňa je možné aj nepedagogickému zamestnancovi, ktorý nezískal viac ako 32 rokov započítanej praxe v prípade, ak zamestnávateľ využil ustanovenie § 7 ods. 4 zákona č. 553/2003 Z. z. a vo svojej kolektívnej zmluve alebo vo vnútornom predpise, napr. v pracovniam poriadku, vymedzil okruh pracovných činností vykonávaných nepedagogickými zamestnancami, ktorým sa tarifný plat určí podľa príslušnej stupnice platových taríf v rámci rozpätia najnižšej platovej tarify a najvyššej platovej tarify platovej triedy, do ktorej ho zaradil, nezávisle od dĺžky započítanej praxe, teda napr. aj z 12. platového stupňa. V inom ako v uvedenom prípade nie je možné nepedagogickému zamestnancovi, ktorý nezískal viac ako 32 rokov započítanej praxe, určiť plat z 12. platového stupňa.


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov