Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

PRIESKUM: Väčšina mladých ľudí verí v demokraciu, ale neverí politikom

Kategória: Aktuality Autor/i: mladez.sk

Reprezentatívny výskum Hodnoty mladých podporený z programu Erasmus+ realizovala Rada mládeže Slovenska a Česká rada dětí a mládeže na vzorke 3008 mladých ľudí vo veku od 15 do 29 rokov (1500 v SR a 1508 v ČR). 

Drvivá väčšina mladých ľudí zo Slovenska si myslí, že demokracia je najlepší politický systém pre ich krajinu. Len približne polovica má však pocit, že rozumie, ako funguje politika a spoločnosť. Každý tretí mladý človek v oboch krajinách považuje voľby za plytvanie časom. Mládež na Slovensku najviac dôveruje prezidentke (70 %). Politickým stranám na Slovensku dôveruje len 27 % mladých ľudí, v Česku len štvrtina. V oboch krajinách sa okrem politických strán najnižšej dôvere teší parlament a vláda. Viac ako polovica mladých (56 % v SR a 65 % v ČR) má pocit, že politike skôr nerozumie, nemá názory, ktoré treba počuť a zároveň má malý alebo žiaden vplyv. Miera sebavedomia v to, že vlastný názor má váhu a že mám vplyv na politické dianie, a viera v porozumenie, ako funguje politika a spoločnosť, výrazne stúpa, ak je mladý človek členom mládežníckej organizácie.

Zdroj a ďalšie informácie: https://mladez.sk/2020/12/30/prieskum-vacsina-mladych-ludi-veri-v-demokraciu-ale-neveri-politikom/

 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov