Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Múzeum Martina Benku v Martine je otvorené

Kategória: Aktuality Autor/i: www.snm.sk

Múzeum Martina Benku bolo sprístupnené v roku 1972 v dome na Kuzmányho ulici, v ktorom prežil jeden z najvýznamnejších slovenských umelcov poslednú dekádu svojho života. Po štyroch rokoch rekonštrukcie ho Slovenské národné múzeum v Martine otvára pre návštevníkov od 29. júna 2023.

Interiér múzea s veľmi osobitou atmosférou je podľa poslednej vôle Martine Benku (1888 – 1971) zachovaný v autentickej podobe. Okrem známych Benkových obrazov približuje aj jeho ďalšie tvorivé činnosti – napríklad dizajn písma a úžitkových predmetov či lásku k hudbe, umelcov vkus, záľuby, ale tiež sny, túžby i nezrealizované plány. Tvorivú činorodosť jeho osobnosti dokresľuje galéria a jeho nábytkom zariadená pracovňa, ateliér i spálňa, ktoré akoby len prednedávnom opustil.

Do expozície pribudli interiérové doplnky – napríklad svietidlá, ktoré podľa fotografií zdobili priestory umelcovej domácnosti počas jeho života. Návštevníci budú môcť nahliadnuť aj do Benkovej spálne, ktorej pôvodnú – modrú farbu sme odhalili len vďaka rekonštrukcii. Fasáda budovy dostala nový náter a návštevníci neprehliadnu škridlovú strechu. V súčasnosti spravuje Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum Martina Benku približne 12 000 výtvarných diel a osobných predmetov umelca.

Zdroj: https://www.snm.sk/muzea-snm/muzea-v-martine/muzeum-martina-benku/navstivte#muzeum-martina-benku-informacie-pre-navstevnikov


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov