Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Stravovanie zamestnancov

Dátum: Rubrika: Financovanie Zo seriálu: Školské jedálne

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

V príspevku sa venujeme stravovaniu zamestnancov po novele zákona č. 311/20021 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov, ktorá bola vykonaná zákonom č. 76/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Upozorníme manažment škôl a školských zariadení na ich oprávnenia a povinnosti pri zabezpečovaní stravovania zamestnancov škôl a školských zariadení po 1. marci 2021, kedy nadobudla účinnosť novela zákona č. 311/20021 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov.

Povinnosť škôl a školských zariadení zabezpečovať svojim zamestnancom stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti vyplýva z § 152 ods. 1 zákona č. 311/2021 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“).

Túto povinnosť škola a školské zariadenie (ďalej len „škola“) nemá:

  • voči zamestnancom , ktorí boli vyslaní na pracovnú cestu, okrem zamestnancov vyslaných na pracovnú cestu, ktorí na svojom pravidelnom pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny,
  • od 1. marca 2021 aj voči zamestnancom, ktorým poskytuje účelovo viazaný finančný príspevok na stravovanie (ďalej len „finančný príspevok na stravovanie“).

Škola aj po novele Zákonníka práce od 1. marca 2021 bude pre svojich zamestnancov:

  1. zabezpečovať stravovanie poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo
  2. prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby zabezpečovať stravovanie formou stravovacích poukážok.

Novela Zákonníka práce je zásadná v tom, že od 1. marca 2021 k týmto trom možnostiam zabezpečiť stravovanie pre svojich zamestnancov, pribudne možnosť poskytnúť zamestnancom finančný príspevok na stravovanie.

Treba upozorniť, že okrem možnosti poskytovať finančný príspevok na stravovanie má škola podľa § 152 ods. 6 Zákonníka práce aj povinnosť poskytovať finančný príspevok na stravovanie. Novela Zákonníka práce od 1. marca rozširuje dôvody, kedy škola musí poskytnúť zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie. Ide o prípady, ak:

  1. povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom stravovanie vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku,
  2. zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie podľa § 152 ods. 2 Zákonníka práce,
  3. zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom,
  4. ide o zamestnanca vykonávajúceho domácku prácu alebo teleprácu a zamestnávateľ mu nezabezpečí stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo, ak by stravovanie podľa § 152 odsek 2 Zákonníka práce bolo v rozpore s povahou vykonávanej domáckej práce alebo telepráce.

Novela Zákonníka práce od 1. marca 2021 umožňuje poskytnúť finančný príspevok na stravovanie aj v iných ako sú vyššie uvedené prípady, s výnimkou prípadu, ak škola zabezpečuje stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa.

Školy majú vždy záujem poskytnúť svojim zamestnancom hlavné teplé jedlo a vhodný nápoj vo vlastnej školskej jedálni. Z tohto hľadiska má systém školského stravovania prednosť pred poskytnutím finančného príspevku na stravovanie.

Právo vybrať si budú mať len zamestnanci tej školy, ktorá nezabezpečuje stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v inom zmluvnom stravovacom zariadení.

V tomto prípade škola umožní zamestnancom výber medzi zabezpečením stravovania prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby formou stravovacej poukážky alebo poskytnutím finančného príspevku na stravovanie.

Zamestnanec školy, ak jeho škola nezabezpečuje stravovanie vo vlastnom zariadení školského stravovania alebo v inom zmluvne dohodnutom stravovacom zariadení, bude mať možnosť výberu medzi:

  • zabezpečením stravovania prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby a to formou stravovacej poukážky alebo
  • poskytnutím finančného príspevku na stravovanie.

Možnosť poberať finančný príspevok na stravovanie budú mať všetci tí zamestnanci, ktorým doteraz škola poskytovala stravovacie poukážky.

Možnosť voľby bude výhradne na strane zamestnancov. Škola o tejto voľbe nemôže rozhodovať a musí rešpektovať tú voľbu, pre ktorú sa rozhodol zamestnanec. Do uskutočnenia výberu zo strany zamestnanca, škola na základe vlastného rozhodnutia zabezpečuje zamestnancovi stravovanie prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby formou stravovacej poukážky alebo mu poskytuje finančný príspevok na stravovanie.

Ako často môže zamestnanec školy zmeniť svoje rozhodnúť pri výbere medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom na stravovanie?

Zamestnanec je viazaný svojím výberom počas 12 mesiacov odo dňa, ku ktorému sa výber viaže. To znamená, že ak sa zamestnanec rozhodol pre stravovacie poukážky, nemôže v priebehu ďalších 12 mesiacov svoje rozhodnutie zmeniť a vybrať si finančný príspevok na stravovanie. Rozhodnúť sa pre druhú alternatívu môže zamestnanec až po uplynutí 12 mesiacov odo dňa, ku ktorému sa jeho rozhodnutie viaže.

Výška finančného príspevku na stravovanie 

Výška finančného príspevku na stravovanie závisí od toho, či zamestnávateľ prispieva na stravovanie aj iným zamestnancom, alebo nie:

  1. ak zamestnávateľ prispieva na stravovanie aj iným zamestnancom, tak bude zamestnancom poskytovať finančný príspevok na stravovanie v takej sume, v akej prispieva na stravovanie týmto iným zamestnancom; minimálna výška finančného príspevku na stravovanie v tomto prípade je 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky, maximálna výška finančného príspevku na stravovanie je 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín,
  2. ak zamestnávateľ neprispieva na stravovanie iným zamestnancom, suma finančného príspevku na stravovanie je najmenej 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky, najviac však 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín.

Zmenila sa novelou Zákonníka práce výška príspevku školy na stravovanie?

Škola prispieva na stravovanie zamestnancovi v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu.

Zmenila sa novelou Zákonníka práce hodnota stravovacej poukážky?

Pri zabezpečovaní stravovania zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky. Hodnota stravovacej poukážky sa novelou Zákonníka práce nezmenila, aj od 1. 3. 2021 musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Novelou Zákonníka práce sa zmenila povinnosť zamestnávateľa, ktorý musí od 1. 3. 2021 poskytovať stravovaciu poukážku v elektronickej forme. Táto povinnosť neplatí, ak použitie stravovacej poukážky v elektronickej forme zamestnancom počas pracovnej zmeny na pracovisku alebo v jeho blízkosti nie je možné. Novelou Zákonníka práce sa znížila výška poplatku za sprostredkované stravovacie služby pri zabezpečovaní stravovania zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby prostredníctvom stravovacích poukážok, z 3 % na 2 % z hodnoty sumy uvedenej na stravovacej poukážke.

Vnútorný predpis školy

Odporúčame školám, aby si podrobnosti výberu a realizácie povinnosti zabezpečovať stravovanie alebo poskytovať finančný príspevok na stravovanie na základe výberu zamestnanca ustanovili vo vnútornom predpise. Vnútorný predpis by mal na konkrétne podmienky školy stanoviť podrobnosti výberu a realizácie povinnosti zamestnávateľa zabezpečovať stravovanie alebo poskytovať finančný príspevok. Dôležité je upraviť podmienky zabezpečenia stravovania zamestnancov v rôznych obdobiach roka, konkrétne počas školského roka a tiež počas prázdnin, pretože práve v týchto obdobiach je stravovanie zamestnancov zabezpečené rozdielne. Rovnako je dôležité stanoviť okruh zamestnancov a spôsob, akým budú mať zabezpečené stravovanie. Tieto skutočnosti pravdepodobne obsahoval aj vnútorný predpis platný a účinný do 1.marca 2021. Dôležité je, aby bol zo strany školy novelizovaný práve o stanovenie konkrétnych podmienok a podrobností, ako bude realizovaný výber zamestnanca medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom na stravovanie.

Výber možno realizovať rôznym spôsobom. Zákonník práce neurčuje, že zamestnávateľ musí vyzývať zamestnanca, aby si vybral, ukladá zamestnávateľovi iba povinnosť umožniť výber. Je vhodné, aby zamestnávateľ u existujúcej skupiny zamestnancov, ktorým zabezpečuje stravovacie poukážky, zistil, aký je ich výber, čomu dávajú prednosť - stravovacím poukážkam alebo finančnému príspevku na stravovanie.

Pri nástupe nového zamestnanca do pracovného pomeru sa odporúča, aby zamestnávateľ písomne predložil zamestnancovi formulár, kde bude uvedená možnosť výberu.

Výber zamestnanca je záväzný počas nasledujúcich 12 mesiacov. Je potrebné, aby zamestnanec písomne potvrdil svoj výber tak, aby to nemohlo byť v budúcnosti spochybnené (napr. na predloženom formulári). Zamestnanec svoje rozhodnutie nemôže zmeniť v kratšom časovom úseku a nemôže sa ani dohodnúť so svojím zamestnávateľom na skrátení 12 mesačného obdobia. Zákonník práce ustanovuje, že zamestnávateľ musí rešpektovať 12 mesačné obdobie pre každého zamestnanca individuálne v závislosti od nástupu zamestnanca do pracovného pomeru. Deň nástupu je zároveň aj dátumom prvej voľby medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom na stravovanie u daného zamestnanca . Pre zamestnávateľa je to agenda navyše, nakoľko musí evidovať každého zamestnanca osobitne, kedy mu začína a kedy mu končí 12 mesačné obdobie rozhodujúce pre zmenu. Zamestnávateľ nie je povinný každých 12 mesiacov realizovať nový výber, je povinný zamestnancovi len výber umožniť. Odporúčame preto vo vnútornom predpise stanoviť, že ak zamestnanec po uplynutí 12 mesiacov písomne neprejaví vôľu svoj výber na ďalších 12 mesiacov zmeniť, postupuje sa ďalších 12 mesiacov podľa predošlého výberu.

Odporúčame, aby škola písomne informovala zamestnancov o dátume, od ktorého prechádza na nový systém s možnosťou výberu medzi súčasným poskytovaním stravných poukážok a poskytnutím finančného príspevku.

Aj po novele Zákonníka práce sa zachovalo oprávnenie zamestnávateľa, že môže po prerokovaní so zástupcami zamestnancov (s odbormi):

  1. upraviť podmienky, za ktorých bude zamestnancom poskytovať stravovanie počas dovolenky, prekážok v práci, alebo inej ospravedlnenej neprítomnosti zamestnanca v práci,
  2. umožniť stravovať sa zamestnancom, ktorí pracujú mimo rámca rozvrhu pracovných zmien za rovnakých podmienok ako ostatným zamestnancom,
  3. rozšíriť okruh fyzických osôb, ktorým zabezpečí stravovanie, a ktorým bude prispievať na stravovanie.

Tieto skutočnosti sú obvykle obsiahnuté v kolektívnej zmluve a preto nie je nutné, aby boli obsiahnuté aj vo vnútornom predpise.

Ako bude postupovať škola, ktorá má uzatvorenú zmluvu na poskytovanie stravovacích poukážok a zamestnanci sa rozhodnú požiadať o vyplácanie finančného príspevku na stravovanie?

Tieto prípady riešia prechodné ustanovenia Zákonníka práce - § 252p - Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. marca 2021. Zamestnávateľ, ktorý pred 1. marcom 2021 alebo v období od 1. marca 2021 do 31. decembra 2021 uzatvoril zmluvu o zabezpečení stravovacích poukážok s právnickou osobou alebo fyzickou osobou, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, nie je povinný postupovať podľa § 152 ods. 7 Zákonníka práce v znení účinnom od 1. marca 2021 do skončenia účinnosti tejto zmluvy, najdlhšie však do 31. decembra 2021. Zo znenia prechodného ustanovenia vyplýva, že tento zamestnávateľ, do skončenia účinnosti tejto zmluvy avšak najdlhšie do 31. decembra 2021, nie je povinný dať zamestnancom možnosť vybrať si medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie.

Škola sa od 1. marca 2021 musí rozhodnúť medzi tým, či umožní zamestnancom výber medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie hneď alebo zamestnanci školy do skončenia zmluvy nebudú mať možnosť výberu a budú dostávať len stravné lístky. Možnosť výberu budú mať až po skončení zmluvy, avšak v prípade že by táto zmluva neskončila do 31. decembra 2021, tak možnosť výberu medzi stravnými lístkami a finančným príspevkom na stravovanie budú mať od 1. januára 2022.

Bude finančný príspevok na stravovanie zdaňovaný?

Zákonom č. 76/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony sa menia aj daňové aspekty príspevku na stravovanie. Podľa § 5 ods. 7 písm. b) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov sú od dane oslobodené aj príjmy poskytnuté ako hodnota stravy poskytovanej zamestnávateľom zamestnancovi na spotrebu na pracovisku alebo v rámci stravovania zabezpečovaného prostredníctvom iných subjektov a finančný príspevok na stravovanie poskytovaný podľa § 152 Zákonníka práce. Finančný príspevok na stravovanie poskytovaný zamestnávateľom bude oslobodený aj od sociálneho poistenia a aj od zdravotného poistenia.



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály