Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Financovanie školského stravovania

Dátum: Rubrika: Administratíva

V príspevku sa zameriame na problematiku financovania školského stravovania. Ide o aktuálnu tému najmä v súvislosti s „obedmi zadarmo“, ktoré budú opäť poskytované od 1. mája 2023. Cieľom príspevku je upozorniť manažment školy na nové povinnosti s opätovným zavedením „obedov zadarmo“ od 1. mája 2023. Pokúsime sa nájsť odpovede na množstvo otázok spojených s financovaním školského stravovania.

Podľa zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) školské stravovanie zabezpečujú zariadenia školského stravovania, ktorými sú:

  • školská jedáleň a
  • výdajná školská jedáleň.

Zriaďovateľom zariadení školského stravovania pre žiakov základných škôl (ďalej len „ZŠ“) a pre deti materských škôl (ďalej len „MŠ“) je obec, ktorá má podľa § 6 ods. 12 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) zabezpečovať podmienky na stravovanie detí a žiakov vo všetkých školách a školských zariadeniach, ktorých je zriaďovateľom.

ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ (ďalej len „ŠJ“) sa podľa § 140 školského zákona zriaďuje na prípravu, výdaj, konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov, najmä pre deti, žiakov a zamestnancov škôl a školských zariadení v čase ich pobytu v škole/školskom zariadení. Pre možnosť stravovania iných fyzických osôb v ŠJ treba súhlas zriaďovateľa a príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva (ďalej len „RÚVZ“). ŠJ poskytuje služby počas školského roka. Ak chce poskytovať služby aj v čase školských prázdnin, musí mať súhlas zriaďovateľa a príslušného RÚVZ. ŠJ pripravuje a poskytuje jedlá a nápoje pre stravníkov podľa odporúčaných výživových dávok, materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa vekových skupín stravníkov vydaných MŠVVaŠ SR (ďalej len „ministerstvo školstva“) a s možnosťou využitia receptúr charakteristických pre príslušnú územnú oblasť, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov a finančných podmienok na nákup potravín, ktoré uhrádza zákonný zástupca dieťaťa/žiaka (ďalej len „zákonný zástupca“). V ŠJ sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti/žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydané ministerstvom školstva. ŠJ je školské zariadenie s jednozmennou prevádzkou; ak je zriadená pri školách alebo školských zariadeniach s celodennou prevádzkou alebo nepretržitou prevádzkou, je školským zariadením s celodennou prevádzkou.

VÝDAJNÁ ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ sa zriaďuje na výdaj, konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov v čase ich pobytu v škole/školskom zariadení. Zabezpečuje hygienicky vyhovujúce a po stránke hmotnosti zodpovedajúce rozdeľovanie jedál a nápojov; môže aj dokončovať príslušnú technologickú úpravu dodávaných polotovarov, jedál a nápojov zo ŠJ. Pre výdajnú ŠJ platia rovnaké zákonné podmienky ako pre ŠJ – môže poskytovať služby nielen pre deti, žiakov, zamestnancov škôl a školských zariadení, ale aj pre iné fyzické osoby počas školského roka, v čase školských prázdnin len so súhlasom zriaďovateľa a príslušného RÚVZ.

Zdroje financovania nákladov zariadení školského stravovania

Náklady zariadenia školského stravovania tvoria náklady na potraviny a režijné náklady.

Náklady na potraviny: Zariadenie školského stravovania pripravuje a poskytuje jedlá a nápoje pre stravníkov podľa odporúčaných výživových dávok, materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa vekových skupín stravníkov vydaných ministerstvom školstva a s možnosťou využitia receptúr charakteristických pre príslušnú územnú oblasť, zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov a finančných podmienok na nákup potravín. Finančné pásma určujúce rozpätie nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov zverejňuje ministerstvo školstva na svojom webovom sídle. Pri stanovení finančného pásma na nákup potravín na jedno jedlo sa určuje jednotné finančné pásmo pre stravníkov všetkých vekových kategórií vrátane dospelých (zamestnanci a iné fyzické osoby) okrem stravníkov s diétnym stravovaním, stravníkov špor

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály