Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Stravovanie zamestnancov v roku 2022

Dátum: Rubrika: Stravovanie

V príspevku s názvom „Stravovanie zamestnancov v roku 2022“ sa budeme venovať stravovaniu zamestnancov školy a školského zariadenia v roku 2022. Odpovieme na najčastejšie otázky týkajúce sa práv a povinností škôl a školských zariadení ako zamestnávateľov po novele zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce a novele zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, ktoré nadobudli účinnosť 1. januára 2022. Upozorníme na to, že v roku 2022 sa menia aj podmienky zdaňovania finančného príspevku.

Škola a školské zariadenie (ďalej len „škola“) má povinnosť zabezpečovať svojim zamestnancom stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti a to v zmysle § 152 Zákonníka práce.

Škola má povinnosť zabezpečiť stravovanie pre svojich zamestnancov najmä:

  1. poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo
  2. zabezpečiť stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby.

Túto povinnosť škola nemá voči zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu, s výnimkou zamestnancov vyslaných na pracovnú cestu, ktorí na svojom pravidelnom pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny, a voči zamestnancom, ktorým poskytuje účelovo viazaný finančný príspevok na stravovanie (ďalej len „finančný príspevok na stravovanie“).

Finančný príspevok na stravovanie podľa § 152 ods. 6 Zákonníka práce škola poskytne, ak:

  1. povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom stravovanie vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku,
  2. zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie podľa §152 ods. 2 Zákonníka práce,
  3. zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom,
  4. ide o zamestnanca vykonávajúceho domácku prácu alebo teleprácu a zamestnávateľ mu nezabezpečí stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo, ak by stravovanie podľa §152 odsek 2 Zákonníka práce bolo v rozpore s povahou vykonávanej domáckej práce alebo telepráce.

Okrem týchto zákonných prípadov, ak škola nezabezpečuje stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa, je povinná umožniť zamestnancom výber medzi zabezpečením stravovania prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, formou stravovacej poukážky alebo poskytnutím finančného príspevku na stravovanie.

?

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 1 | Posledný príspevok: 4. 3. 2022 - 12:05

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály