Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

ŠŠI - Správa o stave poskytovania odbornej činnosti v zariadeniach poradenstva a prevencie

Kategória: Aktuality Autor/i: ssi.sk

Štátna školská inšpekcia zverejnila Správu o stave poskytovania odbornej činnosti v zariadeniach poradenstva a prevencie v školskom roku 2022/2023. 

Odborníčky z praxe analyzovali 30 správ z diagnostického psychologického vyšetrenia a na základe zistení odporúčali rediagnostické psychologické vyšetrenie 13 žiakom (43 %) a jednému žiakovi odporúčali kontrolné psychologické vyšetrenie.

Na základe zistení konštatovali viaceré nedostatky v odbornej činnosti spojené s postupom psychologických vyšetrení, s výberom relevantných psychodiagnostických metód, s textovým obsahom správ z odborných vyšetrení. Školskí inšpektori poukazujú aj na ďalšie nedostatky, ktoré súviseli s personálnymi a materiálno-technickými podmienkami v kontrolovaných subjektoch. Riaditelia všetkých kontrolovaných subjektov upriamili pozornosť na poddimenzovaný počet odborných zamestnancov (logopédov, sociálnych pedagógov, terénnych špeciálnych pedagógov).

Štátna školská inšpekcia na úrovni systému odporúča zabezpečiť dostatočné finančné prostriedky na personálne obsadenie miest odborných zamestnancov, na vybavenie potrebnými psychodiagnostickými nástrojmi a testovacími materiálmi z hľadiska plnenia odborných činností a usmerňovať metodicky činnosť centier poradenstva a prevencie v zmysle novelizácie právnych predpisov v súvislosti s transformáciou.

Zdroj a celé znenie správy: https://www.ssi.sk/2023/08/07/nespravny-postup-psychologickych-vysetreni-a-nespravny-vyber-psychodiagnostickych-metod-ovplyvnuje-vzdelavaciu-cestu-ziakov/

 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov