Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Priestupky mladistvých

Kategória: Aktuality

Vyberáme z časti Riadenie školy

Na rozdiel od 14 ročných detí, ktoré sú už trestne zodpovedné, za priestupok u nás môžu pykať osoby až po dovŕšení 15 rokov, z čoho vyplýva, že trestná zodpovednosť fyzickej osoby je v Trestnom zákone stanovená vekovou hranicou 14 rokov, kým v Priestupkovom zákone je stanovená vekovou hranicou 15 rokov, čím sa vytvára zákonná medzera, ktorá spôsobuje beztrestnosť páchateľa skutku, ktorý orgány činné v trestnom konaní vyhodnotia ako priestupok.

Priestupok je zavinené konanie, ktoré porušuje alebo ohrozuje záujem spoločnosti a je za priestupok výslovne označené v tomto alebo v inom zákone, ak nejde o iný správny delikt postihnuteľný podľa osobitných právnych predpisov, alebo o trestný čin. Priestupok môže byť spáchaný konaním alebo opomenutím, pričom priestupkom nie je konanie v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi.

Za priestupok možno uložiť nasledovné sankcie: pokarhanie, pokutu, zákaz činnosti, prepadnutie veci.

Pri posudzovaní priestupku osoby, ktorá v čase jeho spáchania dovŕšila 15. rok a neprekročila 18. rok svojho veku sa prihliada na osobitnú starostlivosť, ktorú venuje spoločnosť mládeži. 

Priestupok mladistvého nemožno prejednať v rozkaznom konaní. Horná hranica pokuty sa u mladistvých znižuje na polovicu; pričom nesmie prevyšovať sumu 300 EUR a v blokovom konaní viac ako 60 EUR. Zákaz činnosti možno mladistvému uložiť najviac po dobu jedného roka a za predpokladu, že výkon predmetnej sankcie nebráni jeho príprave na povolanie.

V prvom rade treba konštatovať, že orgány činné v trestnom konaní a súdy vo viacerých prípadoch konštatovali, že prečin spáchaný mladistvým je malej závažnosti, preto nie je trestným činom, ale môže byť priestupkom. Pri určovaní stupňa závažnosti sa postupovalo v súlade s § 95 ods. 2 Trestného zákona s použitím § 10 ods. 1 Trestného zákona. Mimoriadny význam mala najmä skutočnosť, že prečin bol spáchaný mladistvým ako osobou bez dostatočných životných skúseností, ktorej dospievanie je sprevádzané zmenami celej osobnosti.

Za priestupok na úseku ochrany pred alkoholizmom a inými toxikomániami podľa § 30 ods. 1 písm. a) priestupkového zákona

  • ...bola uložená pokuta 16-ročnému mladistvému, ktorý cestou do detského domova podal alkoholické nápoje dvom osobám mladším ako 18 rokov.

Z priestupku proti verejnému poriadku podľa § 47 ods. 1 písm. h) priestupkového zákona bol uznaný

  • ...mladistvý, pretože počas bezpečnostnej akcie Obvodného oddelenia PZ na strednom odbornom učilišti, boli u neho nájdené dve zbrane - lovecký nôž a nôž (motýľ). 

Okrem prepadnutia oboch zbraní mu správny orgán vyslovil pokarhanie.

Taktiež pre priestupok proti verejnému poriadku podľa § 47 ods. 1 písm. c) priestupkového zákona ...

  • ... bol uznaný za vinného žiak školy, ktorý pod vplyvom alkoholu močil z okna 1. poschodia školy. 

Za požitie alkoholických nápojov počas vyučovania bolo vedené priestupkové konanie voči mladistvému pre iný priestupok proti poriadku v správe podľa § 46 priestupkového zákona, ktorému bolo nameraných 1,96 ‰ alkoholu v krvi.

Priestupky proti občianskemu spolunažívaniu podľa § 49 priestupkového zákona spočívali najmä vo vyhrážkach, nadávkach, v napádaní vrátane vzniku drobných poranení, či v iných podobných schválnostiach.

 

Objektom útokov boli vo väčšine prípadov spolužiaci, avšak nadávkam a vyhrážkam sa nevyhli ani učitelia školy, riaditeľ, vychovávatelia, ani majstri odborného výcviku.

Príklady:
 
  • ... mladistvý sa v priestoroch dielne strednej odbornej školy vyhrážal majstrovi dobitím, pričom svoje vyhrážky opakoval aj neskôr v prítomnosti svojej matky.
  • ... mladistvá vo veku 15 rokov ako žiačka špeciálnej základnej školy počas vyučovacej hodiny opakovane vulgárne vynadala učiteľovi.
  • ... na jednej zo základných škôl sa pätnásťročný mladistvý pred zborovňou vyhrážal svojmu triednemu učiteľovi, že ho zničí tak, že zomrie, pričom vyhrážkam žiaka predchádzala slovná potýčka s učiteľom na vyučovacej hodine. 
  • ... pokuta bola uložená mladistvej, ktorá počas hodiny telesnej výchovy na základnej škole bila po tvári a celom tele svojho spolužiaka, pričom mu vulgárne nadávala.
  • ... žiak základnej školy počas hodiny hodil spolužiačke do hlavy školskú tašku, čím jej spôsobil zranenie hlavy s dobou liečenia do 7 dní.
  • ... urgentný lekársky zákrok si vyžiadalo konanie 15-ročného žiaka, ktorý chytil pod krk spolužiaka, držiac ho pritlačil k stene, kým nestratil vedomie a po uvoľnení bezvládne spadol na zem.

Pod priestupky proti občianskemu spolunažívaniu správne orgány zaradili aj prejavy mladistvých k rasizmu, či extrémizmu, sexuálne ataky a vydieranie. Šikanovanie malo rôzne podoby (napr. pokyn lízať topánky; vykonávať rôzne drobné služby) a využívali sa pri ňom i novodobé elektronické prostriedky. Mladistvá bola uznaná vinnou za elektronické šikanovanie – zasielanie urážok prostredníctvom SMS správ na školskom internáte. Násilné správanie mladiství často úmyselne zaznamenávali na mobilné telefóny.

Majetkovo správne delikty

Spočívali najmä v krádežiach mobilov, oblečenia, jedla a v poškodzovaní školy a jej zariadenia. Jeden mladistvý dokonca odcudzil výherný tiket a vybral výhru. Najčastejšími objektmi drobných majetkových krádeží boli spolužiaci, v niekoľkých prípadoch aj pedagógovia.

Príklad:
  • ... mladistvý opakovane odcudzil peniaze svojmu vychovávateľovi v detskom domove, iný odcudzil peniaze majstrovi odborného výcviku z tašky odloženej na vešiaku v priestoroch dielne strednej školy.
  • ... niekoľkí mladiství sa priestupku proti majetku dopustili tým, že z mobilných telefónov svojich spolužiakov si bez ich vedomia dobíjali svoje kredity.

(redakčne krátené)

Viac k téme v publikácii Viera Lichá Valicová - Trestnoprávna zodpovednosť mladistných

 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov