Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Deti sa učia v prehriatych triedach

Kategória: Aktuality Autor/i: https://euractiv.sk/

Slovensko plánuje investovať v nasledujúcich rokoch stovky miliónov eur do renovácií škôl. Aj keď Komisia požaduje, aby boli peniaze vynaložené iba na klimaticky odolné projekty, pre vládu nie je kvalitné vnútorné prostredie škôl zatiaľ prioritou. 

Počet dní, počas ktorých sú deti nútené učiť sa v prehriatych triedach, sa postupujúcou klimatickou zmenou stále zvyšuje. Kritické sú najmä mesiace jún a september, kedy teplota v nevetraných triedach dosahuje viac ako 30 stupňov Celzia. Naliehavosť adaptácie na klimatickú zmenu si uvedomuje aj Komisia. Plánuje financovať len tie projekty, ktoré preukážu, že prispievajú k zmierneniu klimatickej zmeny a sú odolné voči čoraz častejším extrémnym prejavom počasia. V prípade slovenských škôl ide najmä o horúčavy. Súčasné nastavenie verejných politík kladie pri obnove budov do popredia úspory energií. Normy pre zdravé vnútorné prostredie budovy sú roztrúsené v rôznych vyhláškach a často majú len odporúčací charakter. Investor ich v projekte rekonštrukcie môže a nemusí zapracovať.

Z Plánu obnovy a odolnosti má ísť nasledujúcich šesť rokov len na samotnú obnovu škôlok, škôl, univerzít a internátov takmer pol miliardy eur. Ďalšie stovky miliónov by mali pritiecť z eurofondov. Opatrenia na zlepšenia kvality vnútorného prostredia škôl však nie je z týchto zdrojov možné financovať. Stavební odborníci preto apelujú, aby cieľom chystanej masívnej obnovy verejných budov neboli len usporené kilowatty, ale aj tepelná pohoda, dostatok denného svetla, dostatočné vetranie a ochrana pred hlukom.

Z výskumu vnútorného prostredia, ktorý viedla Technická univerzita v Košiciach na 27 školách na Slovensku vyplýva, že hlavným problémom je vysoká koncentrácia CO2 v triedach. Podľa Tomáša Guniša zo Saint-Gobain v triedach bežne prekračovala povolené hodnoty aj dvojnásobne. Usmernenie napríklad upozorňuje predkladateľov projektov, aby včas vyhodnotili klimatické riziká, ktorým budú ich projekty čeliť v nasledujúcich rokoch. Mali by tak spraviť na základe regionálnych a celonárodných klimatických údajov. Pomôcť by im mala aj aktualizovaná vedecká správa OSN o klíme, ktorá bola zverejnená v auguste.

Zdroj a celé znenie správy: https://euractiv.sk/section/budovy/news/deti-sa-ucia-v-prehriatych-triedach-komisia-chce-problem-riesit-vlada-ho-nevidi/?fbclid=IwAR2o8N5nU3GWP4e7WYJQhhF63xwXBEp6bLWpIEhhHdq55MfV9T9V8YmDjXw


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov