Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

COVID-19 a respiračné ochorenia - kedy možno prerušiť vyučovanie

Kategória: Aktuality Autor/i: uvzsr.sk

Podľa Úradu verejného zdravotníctva nasledujúce obdobie očakávame zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení, aj hospitalizácií, najmä v období tzv. chrípkovej sezóny (október až apríl), kedy ľudí vo zvýšenej miere postihujú respiračné ochorenia, medzi ktoré patrí aj COVID-19.

Aktuálne nie je úvaha o zavedení celoplošných opatrení. V prevencii vzniku ochorení COVID-19 v súčasnosti je preferovaný zodpovedný a proaktívny prístup občanov pri ochrane ich vlastného zdravia.

Výchovno-vzdelávací proces je možné prerušiť za predpokladu, že je chorobnosť vysoká, teda ak chýba viac ako 20 percent žiakov z celkového počtu detí. Toto je však možné uplatniť bez ohľadu na to, či ide o COVID-19, chrípku alebo iné akútne respiračné ochorenia. Vyučovanie preruší riaditeľ školy na základe odporúčania príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva. 

Tak ako pri iných akútnych respiračných ochoreniach, sú dospelí i deti s COVID-19 v starostlivosti svojich ošetrujúcich lekárov, ktorí im určujú liečbu. Ochorenie si v súčasnosti nevyžaduje povinnú izoláciu pozitívnych osôb a karanténu úzkych kontaktov. Avšak treba veľmi dôsledne dodržiavať pokyny lekárov, teda liečiť sa doma v pokoji a brať do úvahy svoj zdravotný stav. 

Zdroj: https://www.uvzsr.sk/


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov