Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Počuť „kričať“ svoj vlastný hlas

Dátum: Rubrika: Editoriál

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

„Niektorí ľudia sa tak boja zmien, že sa obávajú aj možností, ktoré by im mohli priniesť.“ Robin Williams, z filmu Spolok mŕtvych básnikov (1989)

Nie je ľahké vystúpiť z davu a počuť „kričať“ svoj vlastný hlas. Veta z anotácie k filmu, z ktorého sme použili úvodný citát, vyzdvihuje dôležitosť osobnej sebareflexie a odvahy, ktorú treba prejaviť pri presadzovaní ideálov zmysluplných zmien. Znamená to aj to, že sa môžeme stať terčom kritiky, odsudzovania, sarkastických poznámok, ohovárania. A hoci môže byť pre nás lákavé prispôsobovať sa očakávaniam a názorom iných, cesta skutočnej zmeny si pýta našu schopnosť vyviesť kolegov z pasivity, strachu a pomôcť im vidieť nové príležitosti. Príležitosť zamyslieť sa ponúkajú aj nové témy v Manažmente školy v praxi č. 4.

 „Stabilita vzťahu učiteľ – rodič podporuje imunitu voči stresom a pomáha predchádzať sociálno-patologickým javom, zlepšuje školský výkon“, píše v príspevku s názvom Triedny učiteľ a triedne stretnutia s rodičmi žiakov Soňa Koreňová. Ponúka niekoľko tipov, ako úspešne zvládnuť takéto stretnutie.

Jednou z kompetencií rady školy je jej úloha pri uskutočnení výberového konania na funkciu riaditeľa školy alebo riaditeľa školského zariadenia. Je to veľmi dôležitý akt v procese riadenia. K výberu riaditeľa treba pristupovať s vysokou mierou zodpovednosti zo strany zriaďovateľa a tiež zo strany rady školy, ktorá je výberovou komisiou. Téme sa venuje Mária Stanislavová.

Financovanie školského stravovania je názov príspevku Ingrid Konečnej Veverkovej. Ide o aktuálnu tému najmä v súvislosti s „obedmi zadarmo“, ktoré budú opäť poskytované od 1. mája 2023.

Žijeme v sociálnom prostredí, ktoré má dôležitý vplyv na našu osobnosť a všetky jej zložky. Z pedagogicko-psychologického hľadiska je takýmto prostredím predovšetkým školská trieda. Michal Pankevič v príspevku prezentuje niektoré teoretické determinanty sociometrie a stručný popis sociometrickej ratingovej metódy „Triedny kompas“ ako moderného, jednoduchého a mimoriadne efektívneho nástroja sociometrie v diferenciálnej pedagogickej diagnostike školskej triedy.

Etický kódex a sebareflexia vedúceho zamestnanca sú dôležité nástroje pre zabezpečenie etickej a profesionálnej správy v pracovnom prostredí. Zdenka Kyselicová informuje o tom, ktoré základné zásady správania a normy by mal obsahovať. Upozorňuje, že je dôležité neustále sledovanie a zhodnotenie vlastného správania, aby sa zabezpečilo dodržiavanie etických noriem a bolo možné identifikovať a riešiť prípadné problémy.

O štruktúre intelektu v edukácii píše Martina Kosturková. Povaha kognitívnych štruktúr umožňuje jedincovi úspešne reagovať na známe aj nové situácie. Jednou z možností ako podporiť intelekt jedinca, je aplikácia Guilfordovej štruktúry intelektu v edukácii.

Adam Bielesz v rubrike z Histórie školstva sa venuje Ondrejovi Pavlíkovi – tvorcovi povojnového školstva na Slovensku.

 „Najlepšou interaktívnou tabuľou je realita“, píše Peter Lengyel v príspevku, ktorý sa zameriava na školské výlety a exkurzie. Ponúka prehľad skúseností z praxe organizovania aktivít mimo prostredie školy. Článok sa zameriava na rôzne možnosti a miesta v rámci Slovenska a blízkeho zahraničia, kde si žiaci môžu užiť zaujímavé a zmysluplné aktivity aj v exteriéri.

Pre lídra školy je dôležité odolávať tlaku konformity. Môže byť veľmi silný a môže viesť k tomu, že nebude v súlade s jeho vlastnými hodnotami. Komunikujme v tíme otvorene a motivujme ostatných k tomu, aby sa stali súčasťou pozitívnych zmien.

/redakcia/


Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály