Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Školské výlety a exkurzie

Dátum: Rubrika: Príklady z praxe

Správna organizácia exkurzií zahŕňa definovanie cieľov, výber vhodného miesta a organizáciu vecí, ktoré súvisia so školskými výletmi a exkurziami. V príspevku ponúkame prehľad skúseností z praxe organizovania aktivít mimo prostredie školy. Článok sa zameriava na rôzne možnosti a miesta v rámci Slovenska a blízkeho zahraničia, kde si žiaci môžu užiť zaujímavé a zmysluplné aktivity aj v exteriéri.

 „Najlepšou interaktívnou tabuľou je realita.“ Peter Lengyel

V dobe, keď si môže každý napísať, čo chce, vytvárať fotografie a videá s použitím fiktívnych prvkov, ktoré sú zakomponované do skutočného obrazu, naberá možnosť vidieť a prežívať skutočnú realitu na svojej hodnote. Ak chceme, aby žiaci pozorovali svet v reálnych súvislostiach, mali by sme ich brávať do exteriérov čoraz častejšie. Medzi exteriéry možno zaradiť výlety, výstavy, prednášky, stretnutia so zaujímavými hosťami, ale aj poznávacie aktivity mimo školy. Vráťme sa k základnému cieľu pobytu žiakov mimo školské prostredie – poznávať seba a svet na miestach, kde to môže byť autentickejšie a zaujímavejšie ako v škole. Práve k tomu nám slúžia výlety a exkurzie.

Aj keď mnohí učitelia formu výletov a formu exkurzie striktne odlišujú, pozitíva prináša aj to, keď sú ciele aktívneho oddychu a aktívneho poznávania poprepletané. Je to hneď z troch dôvodov. Prvý je ten, že pohoda a zážitok otvárajú dvere do mysle žiakov, kedy nasávajú poznatky bez väčšej námahy. Druhý dôvod je ten, že učíme deti využívať synergiu prospešných a príjemných vecí. A tretím dôvodom je skutočnosť, že ak striedame miesta a ciele, zasiahneme záujmom väčší počet detí. Je totiž prirodzené, že nie všetko baví všetkých. Ak si však každý nájde počas dňa aspoň jednu príjemnú aktivitu, ľahšie sa mu budú zvládať aj ďalšie aktivity. Ak k tomu pridáme ešte ďalší význam pri presunoch so žiakmi zo školy na miesto exkurzie, môžeme získať hutný komplex celodenných aktivít.

Príklad: Vždy na konci výletu či exkurzie sa pýtam, ktorá časť dňa sa deťom páčila najviac. Deti odpovedajú rôzne, ale väčšinou má každá časť dňa svojich priaznivcov. Veľakrát sa deti vyjadrili, že vďaka tešeniu sa na svoju časť, prežili aj nudu pri inej časti aktivít. Často tiež zaznieva, že ich prekvapila nejaká časť aktivít, na ktorú sa ani netešili.

Učiteľ v procese plánovania výletu či exkurzie by si mal uvedomiť, čo chce dosiahnuť. Ide to, samozrejme, aj bez toho. Mnohí učitelia chodia na určité miesta z historickej zotrvačnosti, lebo sa tam chodilo vždy. Miera plánovania a prepojenia so vzdelávaním sa neskôr odráža na kvalite a možno tvrdiť, že učitelia vydávajúci sa mimo školu s premysleným plánom, obvykle dosahujú viac. Exkurzia môže mať za cieľ priblížiť určitý jav alebo stav autentickým spôsobom alebo umožniť žiakom vidieť exponát, ktorý učivo priblíži jedinečným spôsobom. Okrem toho môže byť sociálnym cieľom zlepšovanie schopností žiakov pracovať v skupine a využívať potenciál skupiny.

Organizačná príprava zahŕňa:

  • súhlas vedenia,
  • finančný plán (vstupy, doprava, poistenie, sprevádzanie, MHD a pod.),
  • zabezpečenie aktivity/aktivít (telefón, email),
  • zabezpečenie dopravy,
  • informované súhlasy pre rodičov,
  • poučenie žiakov BOZP,
  • tvorba potrebných zoznamov a náležitostí.

Prípadová štúdia

CIEĽ: Vnímať život mesta/miesta v premenách času.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály