Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Výberové konanie - dôležitá kompetencia rady školy (1.)

Dátum: Rubrika: Samosprávne orgány škôl

Jednou z kompetencií rady školy je jej úloha pri uskutočnení výberového konania na funkciu riaditeľa školy alebo riaditeľa školského zariadenia. Je to veľmi dôležitý akt v procese riadenia. K výberu riaditeľa je potrebné pristupovať s vysokou mierou zodpovednosti zo strany zriaďovateľa a tiež zo strany rady školy, ktorá je výberovou komisiou. V príspevku sa venujeme téme výberových konaní ako dôležitej kompetencie rady školy. Ponúkame postupy, ktoré môžu byť užitočné pre radu školy pri organizovaní výberových konaní.

Pozícia riaditeľa je manažérska funkcia, čo znamená spravovanie, riadenie školy alebo školského zariadenia. Je preto potrebné, aby členovia výberovej komisie mali vedomosť o tom, čo riaditeľ má riadiť, aké sú jeho kompetencie a povinnosti, aby pri výbere vedeli čo najobjektívnejšie posúdiť predpoklady uchádzačov na výkon takejto funkcie. Okrem toho výberová komisia by mala dobre poznať aj poslanie a špecifiká konkrétnej školy alebo konkrétneho školského zariadenia, ktorému má vybrať riaditeľa. Veľmi dôležitou činnosťou členov výberovej komisie je preto dobrá príprava na výberové konanie, a to nielen po stránke organizačnej, ale aj odbornej.

Rada školy by mala poznať kompetencie riaditeľa podľa § 5 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) a v procese výberového konania čo najobjektívnejšie posudzovať predpoklady uchádzača na ich realizovanie.

Podľa tohto ustanovenia školu a školské zariadenie riadi riaditeľ, ktorý zodpovedá za:

  • dodržiavanie štátnych vzdelávacích programov určených pre školu, ktorú riadi,
  • vypracovanie a dodržiavanie školského vzdelávacieho programu a výchovného programu,
  • vypracovanie a dodržiavanie ročného plánu ďalšieho vzdelávania pedagogických zamestnancov,
  • dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov, ktoré súvisia s predmetom činnosti školy alebo školského zariadenia,
  • každoročné hodnotenie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov,
  • úroveň výchovno-vzdelávacej práce školy alebo školského zariadenia,
  • rozpočet, financovanie a efektívne využívanie finančných prostriedkov určených na zabezpečenie činností školy alebo školského zariadenia,
  • riadne hospodárenie s majetkom v správe alebo vo vlastníctve školy alebo školského zariadenia.

Riaditeľ školy a riaditeľ školského zariadenia má aj rozhodovaciu právomoc vo veciach vymedzených týmto zákonom (riaditeľ základnej školy, strednej školy a materskej školy vykonáva štátnu správu v prvom stupni a vo vymedzených veciach rozhoduje v správnom konaní). Ak ide o riaditeľa školy alebo školského zariadenia s právnou subjektivitou, rieši aj oblasť pracovno-právnu a vykonáva mnoho ďalších činností spojených s činnosťou štatutára zamestnávateľa.

Nemožno zabúdať ani na povinnosti zriaďovateľa, ktorý výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa školy alebo riaditeľa školského zariadenia vyhlasuje. Zriaďovateľ by mal vyhlásiť výberové konanie v dostatočnom časovom predstihu pred termínom ukončenia funkčného obdobia súčasného riaditeľa, aby mohli byť dodržané lehoty pri výberovom konaní podľa príslušného právneho predpisu.

Zriaďovateľ tiež zodpovedá za organizačné zabezpečenie výberového konania a posúdenie kvalifikačných predpokladov.

Podľa § 4 ods. 4 zákona č. 596/2003 Z. z. rada školy podáva návrh na vymenovanie riaditeľa na základe výberového konania najneskôr do dvoch mesiacov od jeho vyhlásenia.

Rada školy ako výberová komisia musí tiež pri uskutočňovaní výberového konania dodržiavať lehoty podľa osobitného predpisu [§ 5 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme (ďalej len „zákon č. 552/2003 Z. z.“)]:

  • zriaďovateľ vyhlasuje výberové konanie najmenej tri týždne pred jeho konaním,
  • výberová komisia pozve uchádzačov, ktorí spĺňajú požadované predpoklady najmenej sedem dní pred začatím výberového konania,
  • do desiatich dní od ukončenia výberového konania oznámi výberová komisia uchádzačovi výsledok,
  • najneskôr do dvoch mesiacov od vyhlásenia výberového konania rada školy podáva zriaďovateľovi návrh kandidáta na vymenovanie do funkcie riaditeľa.

Podľa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály