Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Konceptualizácia kritického myslenia - kognitívna doména

Dátum: Rubrika: Súčasné trendy Zo seriálu: Konceptualizácia kritického myslenia

Každý tvorca školské kurikula by si mal uvedomiť, že základné etické otázky, dilemy a najmä rozhodnutia neovplyvňujú iba život jednotlivca, ale môžu ovplyvniť aj život ostatných. Ide o základ formovania rozhodnutí, ktoré budúca generácia detí bude aplikovať v rôznych profesijných oblastiach. Je tu fakt, že v mnohých profesijných etikách, kde sa rozhoduje o živote alebo smrti človeka, môžu byť rozhodnutia nezvratné. Elementárne vzdelanie by malo poskytnúť edukantom základ pre formovanie rozhodnutí. Etika (kriticky reflektujúca morálka) sa v praxi prejavuje ako etické skúmanie. Majme na pamäti, že etika je proces myslenia, nie súbor ustálených odpovedí, ktoré môžeme nájsť na internete na počkanie, alebo ktoré si môžeme dovoliť pasívne prijímať. Ide o komponenty kritického myslenia, ktoré sú dôležité na rozvoj intelektuálnych cností.

Kritické myslenie sa v posledných rokoch stalo jednou z najfrekventovanejších tém. Máme možnosť ho identifikovať v profiloch našich škôl, v oficiálnych dokumentoch deklarujúcich výsledky vzdelávania v rôznych stupňoch edukácie, rapídne stúpol počet odborných a vedeckých výstupov na danú tému, prevažná väčšina škôl už operuje s týmto pojmom ako samozrejmosťou a pod.

Nárast sledujeme zvlášť od roku 2008 – od oficiálnej podpory rozvoja kritického myslenia v zákone č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, čo sa premietlo aj v prioritných cieľoch Štátneho vzdelávacieho programu a následne Inovovaného Štátneho vzdelávacieho programu.

  • Prečo ani po vyše desaťročí naše cieľové skupiny edukačného procesu nedosahujú aspoň spodnú hranicu úrovne kritického myslenia podobných skupín edukantov (príp. ich učiteľov) z krajín, kde sa skutočne kritické myslenie rozvíja?
  • Prečo absentujú v našej spoločnosti dispozície kritického mysliteľa?

Získať intelektuálne cnosti znamená schopnosť prejsť celým procesom kritického myslenia s plnou morálnou zodpovednosťou. Ide o náročný proces, ktorý si vyžaduje mať intelektuálny nadhľad, poznať jeho kognitívne komponenty (so súborom prislúchajúcich subkomponentov) a aj jeho afektívne dispozície. V príspevku je predstavený súbor procesov a činností potrebných na kvalitné kritické a morálne usudzovanie v kognitívnej doméne.

Konceptualizácia kritického myslenia v kognitívnej doméne zahŕňa tieto kognitívne zručnosti: interpretáciu analýzu, hodnotenie, usudzovanie, vysvetlenie, monitorovanie a korekciu vlastnej argumentácie – sebareguláciu.

Kognitívne komponenty a subkomponenty kritického myslenia

V edukačnej praxi sa často trápime nad tým, čo je kritické myslenie a ako ho môžeme rozvíjať. Zastávať názor, že budeme raz za čas (alebo za vymedzené obdobie) aplikovať vybrané metódy na rozvoj kritického myslenia a domnievať sa, že tým zvýšime jeho úroveň a zabezpečíme trvácnu prenositeľnú spôsobilosť, je veľmi mylná predstava. Potrebujeme zmeniť myslenie pedagógov a kritické morálne uvažovanie sa musí stať každodennou súčasťou našej školskej kultúry. Dlhodobé skúmanie problematiky nás stále vracia k prelomovej štúdií v tejto oblasti. Pracovná skupina Delphi (vyše 46 expertov z Kanady a USA) pod vedením P. A. Facioneho (1990, s. 6 - 11) špecifikovala kognitívne zručnosti.

1. INTERPRETÁCIA – pochopiť a vyjadriť význam alebo dôležitosť širokej škály skúseností, situácií, údajov, udalostí, úsudkov, konvencií, domnienok, pravidiel, postupov, kritérií.

a) Kategorizácia – vyjadriť alebo vhodne sformulovať kategórie na porozumenie, opisovanie alebo charakterizovanie informácií, aby nadobudli zrozumiteľné významy.

PríkladRozpoznať problém, definovať jeho charakter bez toho, aby bola ovplyvnená informácia; určiť užitočný spôsob triedenia a subtriedenia informácií; podať zrozumiteľnú správu o situácii; klasifikovať údaje, zistenia alebo názory pomocou danej klasifikačnej schémy.

b) Dekódovanie významu – zisťovať a opisovať informačný obsah, afektívny význam, direktívne funkcie, zámery, motívy, účely, spoločenský význam, hodnoty, názory, pravidlá, postupy, kritériá alebo inferenčné vzťahy vyjadrené v konvenčných komunikačných systémoch, ako sú v jazyku, sociálnom správaní, kresbách, číslach, grafoch, tabuľkách, diagramoch, znakoch a symboloch.

Príklad: Zistiť a opísať účely osoby pri kladení danej otázky; oceniť význam konkrétneho výrazu tváre alebo gesta použitého v danej s

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály