Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

ZŠ Jarovniciach sa môže pýšiť desiatkami ocenení za výtvarné práce

Kategória: Aktuality

Základná škola v Jarovniciach sa môže pýšiť desiatkami ocenení za výtvarné práce nielen zo Slovenska, ale z celého sveta. Priestory školy sú malou galériou výtvarného umenia. Štátna vedecká knižnica v Prešove, dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry prišla s myšlienkou, vytvoriť z výtvarných prác umiestnených v škole virtuálnu galériu. 

V školskom roku 2017/2018 navštevuje školu 1065 žiakov. Prvých 11 ocenení škola získala už v roku 1988 na Medzinárodnej detskej výtvarnej súťaži DÚHA /Galéria detského umenia/ v Maďarsku. 

Žiaci školy na hodinách výtvarnej výchovy, pod vedením učiteľa Mgr. Jána Sajka, vytvárajú zaujímavé práce plné farieb. Diela boli ocenené na mnohých výtvarných súťažiach po celom svete (India, Japonsko, Portugalsko, USA, Česká republika, Maďarsko, Slovinsko, Macedónsko, Švédsko, Nórsko, Fínsko, Irán...). Samostatne vystavovali v mnohých mestách, napr. - Washington, Boston, Palm Beach, Hannover, Štrasburg, Brusel, Graz, Varšava, Viedeň, Praha, Budapešť, Krakov, Bratislava, Košice, Martin, Prešov, Sabinov...Výtvarné práce sa stali častokrát podkladom pre pohľadnice. Lucia Kalejová získala v roku 1993 ocenenie na Medzinárodnej súťaži v návrhoch pohľadníc organizovanej medzinárodnou kartografickou asociáciou a UNICEF v nemeckom Kolíne. V tom istom roku získal ocenenie aj Marek Červeňák v súťaži sviatočných pohľadníc Jacobs Suchard v USA.

Virtuálna galéria bola snímaná na konci školského roka 2016/2017. Výnimočná je v tom, že zachytila obrazy v danom čase, na konkrétnom mieste. Má 44 prístupových bodov, je zachytená v slovenskom, rómskom a anglickom jazyku. Vybrané obrazy majú svoj vlastný popis. Každý prístupový bod obsahuje audio komentár s informáciami o škole a výtvarných prácach.

Virtuálnu galériu nájdete tu: http://193.87.56.171/zsjarovnice/

Zdroj:


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov