Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Vzdelávanie má byť politická priorita, nie téma politikárčenia

Kategória: Aktuality

Pre zmeny vo vzdelávacom systéme si v prvom rade musíme získať učiteľov, hovorí šéf parlamentného výboru pre školstvo. Zároveň ich však treba zaplatiť, aby dopredu neprichádzali o 40 % príjmov v porovnaní s inými vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi, dodávajú odborníci.

Spoločenská objednávka na zmenu sa ukazuje byť kľúčová. Nevyhnutnosťou je dohoda naprieč politickým spektrom a synergie práce viacerých rezortov. Zmena musí nastať aj na pedagogických fakultách, kde musí ísť o kvalitu. Svoju úlohu zohrá aj tlak zo strany priemyselnej sféry, ktorá pochopila, že sa musí podieľať na formovaní vzdelávacej infraštruktúry.  Problémom mnohých firiem je nedostatok stredoškolských a vysokoškolských absolventov s technickým vzdelaním a najčastejšími nedostatkami sú neznalosť jazykov a chýbajúce mäkké zručnosti. Rezervy majú aj v prezentačných zručnostiach, kritickom myslení, aj v manažovaní svojho času.

Zdroj a ďalšie informáciehttps://euractiv.sk/section/spolocnost/news/vzdelavanie-ma-byt-politicka-priorita-nie-tema-politikarcenia/


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov