Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Výzva slovenských primárnych pediatrov rodičom detí a spoločnosti

Kategória: Aktuality

Na Slovensku ako aj vo všetkých Európskych krajinách dosiahla chorobnosť detí nebývalé rozmery. Slovenskí primárni pediatri vydali výzvu rodičom detí a spoločnosti. 

V nej upozorňujú, že na Slovensku je o tretinu menej pediatrov, ako je nevyhnutné pre správnu zdravotnú starostlivosť o deti. V súčasnosti je nápor na detských lekárov bezprecedentný. Pediatri poskytujú starostlivosť väčšinou výrazne nad rámec svojich povinností. Snažia sa pomôcť každému dieťaťu, ktorého zdravotný stav to vyžaduje. Denne ošetria aj 60-80 detí, mnohým rodičom poradia telefonicky, mailom a podobne.

Pediatri žiadajú rodičov, verejnosť, média, aby pristupovali k zdraviu detí zodpovedne. V časoch takto vysokej chorobnosti odporúčajú vyhýbať sa hromadným akciám, kde sa sústredí veľa detí a dospelých. Rodičom odporúčajú, aby pri príznakoch ochorenia poskytli deťom pokoj a kľudový režim v domácom prostredí, zmierňovali príznaky prechladnutia, chrípky alebo iných akútnych ochorení dýchacích ciest alebo tráviaceho traktu. Priebeh ochorení je zdĺhavejší a pri chrípkach aj búrlivejší, ako sme boli zvyknutí v posledných rokoch. Pediatra treba kontaktovať, keď majú rodičia vážne obavy o svoje dieťa pre zhoršujúci sa zdravotný stav, pri miernejších príznakoch, ak sa nezlepšujú po 7 až 10 dňoch. Je dôležité dôsledne doliečiť dieťa, nezaraďovať ho do školy alebo na krúžky a šport, ak má stále príznaky, je dôležité poskytnúť organizmu dieťaťa čas na rekonvalescenciu (zotavenie). Je dôležité zvažovať, kedy vyhľadať pediatra, aby bola zabezpečená dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre všetky deti, ktoré to nevyhnutne potrebujú.

Zdroj a celé znenie vyhlásenia: https://www.facebook.com/photo/?fbid=460754712894839&set=a.155916806711966


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov