Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

ÚVZ SR - Všeobecné zásady prevencie u detí počas chrípkovej sezóny

Kategória: Aktuality Autor/i: uvzsr.sk

Chrípková sezóna trvá od októbra do konca apríla/začiatku mája. Úrad verejného zdravotníctva SR kontinuálne monitoruje a vyhodnocuje priebeh chrípkovej sezóny na Slovensku. Každý pondelok počas chrípkovej sezóny zverejňuje na svojom webe aktualizovanú týždennú informáciu o vývoji chorobnosti na akútne respiračné ochorenia v SR. 

Umývanie rúkprimerane veku pripomínajte deťom dôležitosť umývania rúk, opakujte im, kedy si majú ruky umývať: po príchode do školy i návrate domov, pred a po jedle, po každom použití toalety, po kašľaní, kýchaní a pri akomkoľvek pocite nečistých rúk, naučte ich správny postup, dbajte na to, aby si ruky umývali dôkladne a nevynechali žiadne miesto, pripomínajte im, že si nestačí ruky opláchnuť, treba použiť mydlo a teplú vodu, kde je to možné (školy, škôlky), uprednostňujte jednorazové papierové utierky; uteráky často vymieňajte.

Respiračná etiketanaučte deti, aby si pri kýchaní či kašľaní zakrývali ústa, najlepšie papierovou vreckovkou, ak nemajú vreckovku ihneď k dispozícii, môžu si ústa pri kašli / kýchaní narýchlo prekryť lakťovou jamkou, dohliadnite, aby mali papierové vreckovky vždy poruke, usmernite ich, aby ich po použití odhodili do odpadkového koša.

Čerstvý a čistý vzduchv chrípkovej sezóne je dôležité nárazovo a dôkladne vetrať niekoľkokrát počas dňa, ochrana pred pasívnym fajčením - rôzne ochorenia, ako sú zápal priedušiek, bronchitída, alergia, astma alebo aj zápal ucha, môžu tkvieť aj v pasívnom prijímaní cigaretového dymu.

Zdravá strava a vitamínyzabezpečte deťom prísun vitamínu C, najlepšie dostatočným množstvom ovocia a zeleniny, naučte deti pravidelnej dennej konzumácii ovocia a zeleniny, a to počas celého roka, teda nielen v čase zvýšeného výskytu respiračných infekcií,
v období od októbra do apríla dopĺňajte deťom vitamín D (je dôležitý pre imunitný systém a v chladných mesiacoch je pre deti náročnejšie získavať ho prostredníctvom slnečného žiarenia), deťom prospejú aj omega 3 kyseliny, ktoré sú napríklad obsiahnuté v rybom tuku, oleji z tresčej pečene či rakytníkovom a chia oleji, imunitu možno podporiť aj betaglukánmi.

Pobyt vonkus deťmi je vhodné chodiť každý deň von, bez ohľadu na počasie, ale v primeranom oblečení; pravidelné prechádzky vonku prekrvujú sliznice dýchacích ciest, očí a uší, čo podporuje ich funkciu, slnečné žiarenie ovplyvňuje tvorbu vitamínu D, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému.

Dostatok odpočinku - spánok regeneruje organizmus a dodáva mu energiu na boj s vírusmi a baktériami - dieťa do 3 rokov by malo ideálne spať 12 hodín, dieťa do 6 rokov najmenej 10 hodín denne, starším deťom môže stačiť 8 hodín, večer už by malo mať dieťa pokojový režim, bez televízie a mobilu, detská spálňa by mala byť dostatočne vetraná a vnútorná teplota by nemala presiahnuť 18 až 22 °C, vhodný nie je ani príliš suchý a prehriaty vzduch, pretože vysušuje sliznicu, ktorá je vstupnou bránou pre preniknutie vírusov a baktérií do tela.

Respiračné ochorenia u detí ešte môžu narastať

Zdroj a ďalšie informácie: https://www.uvzsr.sk/web/uvz


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov