Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

ÚPN vydal príručku pre školy - Politické procesy na Slovensku v rokoch 1948 - 1954

Kategória: Aktuality Autor/i: upn.gov.sk

Cieľom je objasniť najmä študentom historické súvislosti udalostí po roku 1948, ktoré sa spájali s organizovaním politických procesov na Slovensku. 

Pokúša sa definovať fenomén politických procesov – pomenovať príčiny ich vzniku, zmysel a ciele. Charakterizuje ich mechanizmus, predstavuje konkrétne prípady tých politických procesov, ktoré najväčšmi zasiahli slovenskú spoločnosť. Venuje sa revízií politických procesov a súdnych rehabilitácií, ktoré sa v rôznej forme začali už roku 1955, no plnohodnotnej rehabilitácie sa väčšina z obetí dočkala až po roku 1989. Text dopĺňajú autentické spomienky a výpovede šiestich politických väzňov, ktorí si na konci 40. a začiatkom 50. rokov 20. storočia prešli mašinériou politických procesov a zároveň i výňatky z výpovedí troch popredných vyšetrovateľov Štátnej bezpečnosti, ktorí sa na organizovaní týchto represií priamo podieľali.

Zdroj a ďalšie informácie: https://www.upn.gov.sk/sk/upn-vydal-prirucku-pre-skoly---politicke-procesy-na-slovensku-v-rokoch-1948---1954/?fbclid=IwAR2NPomnU94EyQ8WtKKOilYM856OvWUsSLR2sAJtj_xs-CPcXKVEb-fVc20


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov