Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Sociálne znevýhodnené prostredie - príspevok na rok 2018

Kategória: Aktuality

Suma príspevku na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia (ďalej "SZP") pre rok 2018 sa každému zriaďovateľovi určila ako súčin počtu žiakov zo SZP podľa stavu k 15. 9. 2017, resp. následných opráv počtu týchto žiakov a výšky príspevku na jedného žiaka zo SZP na rok 2018.

Na účely poskytovania príspevku na skvalitnenie podmienok na výchovu a vzdelávanie žiakov zo SZP sa od 1. 9. 2017 do 31. 12. 2018 považuje za žiaka zo SZP aj žiak, ktorý je členom domácnosti, v ktorej sa členovi poskytuje pomoc v hmotnej núdzi a zákonný zástupca žiaka túto skutočnosť preukáže riaditeľovi základnej školy.

V roku 2018 je výška príspevku na jedného žiaka zo SZP 150 €.

Suma príspevku na žiakov zo SZP pre rok 2018 bude jednotlivým zriaďovateľom upravená v novom školskom roku 2018/2019 podľa aktualizovaného počtu žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia k 15. 9. 2018.

Podľa § 4e ods. 7 zákona č. 597/2003 Z. z. sa príspevok poskytuje podľa počtu žiakov zo SZP, ktorí nie sú vzdelávaní v špeciálnej triede alebo formou školskej integrácie, na úhradu nákladov na:

  • a) osobné náklady asistenta učiteľa pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo sociálneho pedagóga,
  • b) vybavenie didaktickou technikou a učebnými pomôckami,
  • c) účasť žiakov na aktivitách podľa § 30 ods. 7 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov(ZŠ môže organizovať výlety, exkurzie, jazykové kurzy, športový výcvik, pobyty žiakov v škole v prírode a ďalšie aktivity po informovanom súhlase a dohode so zákonným zástupcom žiaka).
  • d) výchovu a vzdelávanie žiakov v špecializovaných triedach,
  • e) zabránenie prenosu nákazy prenosného ochorenia,
  • f) príplatok za prácu so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Zriaďovateľ základnej školy, v ktorej sa vzdeláva viac ako 85 žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, je povinný použiť najmenej 50% z celkového príspevku na skvalitnenie podmienok na výchovu a vzdelávanie žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia pre základnú školu na osobné náklady asistenta učiteľa pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo sociálneho pedagóga.

Zdroj a ďalšie informácie:


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov