Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Realizácia vyučovania druhého cudzieho jazyka v 7. ročníku

Kategória: Aktuality Autor/i: PhDr. Anna Böhmerová

Vyberáme z časti Riadenie školy

Základné školy postupujú podľa inovovného štátneho vzdelávacieho programu s účinnosťou od 1. septembra 2015, a to postupne od 1. a 5. ročníka. V školskom roku 2017/2018 po prvýkrát budú podľa inovovaného štátneho vzdelávacieho programu vzdelávaní žiaci v siedmom ročníku. 

Podľa rámcového učebného plánu a poznámok k nemu, ktoré sú pre školu záväzné, škola je povinná z rámca voliteľných hodín ponúknuť žiakom 7. - 9. ročníka ako druhý cudzí jazyk jeden z jazykov: francúzsky jazyk, nemecký jazyk, ruský jazyk, španielsky jazyk, taliansky jazyk podľa možností školy a záujmu žiakov. 

Časová dotácia musí byť najmenej dve vyučovacie hodiny týždenne, aby žiaci dosiahli komunikačnú  úroveň A1 podľa Spoločného európskeho referenčného rámca pre jazyky (SERR), a tak splnili vzdelávací štandard pre zvolená jazyk.

V šiestom ročníku treba informovať o týchto možnostiach zákonných zástupcov žiakov.

Škola ponúkne žiakom možnosť vyučovania druhého cudzieho jazyka od 7. ročníka podĺa toho, aké má možnosti, t. j. učiteľa cudzieho jazyka, záujem žiakov. 

Škola takéto zisťovanie záujmu musí urobiť preukázateĺným spôsobom. Zároveň treba rátať s tým, že na ponúkané cudzie jazyky sa môže prihlásiť príliš nízky počet žiakov, preto škola stanoví podmienky, na základe ktorých bude vyučovať druhý cudzí jazyk (napr. min. počet žiakov v skupine). 

Žiakom, ktorí sa nebudú učiť druhý cudzí jazyk, škola ponúkne iný predmet podľa svojich možností. Tieto hodiny sú z rámca voliteľných hodín, ktorých využitie je plne v kompetencii školy. 

Odporúčame v našom Eshope

Pracovnoprávne vzťahy v školstveRiadenie školy a školského zariadenia - 2. aktualizované vydanieFinančná kontrola v školách a školských zariadeniach


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov