Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Prídavok na dieťa

Kategória: Aktuality Autor/i: upsvr.gov.sk

Prídavok na dieťa sa poskytuje podľa zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zák. č. 461/2003 Z. z. o sociálnom  poistení v znení neskorších predpisov.

Oprávnenou osobou je rodič nezaopatreného dieťaťa rodič, ktorému bolo dieťa zverené rozhodnutia súdu, osoba, ktorej je nezaopatrené dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosti rodičov na základe právoplatného rozhodnutia  súdu, plnoleté nezaopatrené dieťa, ak nemá rodičov,  ak má upravenú vyživovaciu povinnosť od rodičov, ak do dosiahnutia plnoletosti bolo zverené do náhradnej starostlivosti, ktoré uzavrelo manželstvo, resp. ktorého manželstvo zaniklo a maloletý rodič, ktorý má priznané rodič. práva a povinnosti.

Podmienku nároku je starostlivosť oprávnenej osoby o nezaopatrené dieťa a trvalý pobyt alebo prechodný pobyt (u cudzincov) oprávnenej osoby na území SR.

Nárok nevzniká, ak sa nezaopatrenému dieťaťu poskytuje starostlivosť v zariadení sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately alebo v špeciálnom výchovnom zariadení alebo bola uložená ochranná výchova alebo výchovné opatrenie na základe rozhodnutia súdu, ak nezaopatrené dieťa je vo výkone väzby, ak sa oprávnená osoba  zdržiava spolu s dieťaťom v štáte, ktorý nie je štátom EÚ, zmluvnou stranou dohody alebo Švajčiarskou konfederácie a nie je verejne povinne zdravotne poistená v SR. Nezaopatrené dieťa je dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, lebo sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz. Sústavná príprava dieťaťa na povolanie je štúdium, ktoré sa uskutočňuje na strednej alebo vysokej škole dennou formou.

Výška prídavku je 60 eur na každé nezaopatrené dieťa od jeho narodenia, najdlhšie do 25 rokov veku.

Prídavok sa zvýši o 110,00 Eur jednorazovo pre dieťa, a to  za kalendárny mesiac, v ktorom nezaopatrené dieťa oprávnenej osoby prvýkrát nastúpilo do prvého ročníka základnej školy.

Zdroj a ďalšie informácie: https://www.upsvr.gov.sk/vzory-ziadosti/vzory-ziadosti-pre-oblast-socialnych-veci-a-rodiny/pridavok-na-dieta-a-priplatok-k-pridavku-na-dieta.html?page_id=712069


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov