Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Pracujúci dôchodca si naďalej môže uplatňovať odvodovú úľavu

Kategória: Aktuality

Dôchodcovia, ktorí pracujú na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti, si aj v roku 2019 môžu naďalej uplatňovať odvodovú úľavu.

Odvodovú úľavu môže mať dôchodca s dôchodkom starobným, invalidným, výsluhovým (po dovŕšení dôchodkového veku) alebo invalidným výsluhovým. Tento dôchodca si môže určiť jednu dohodu, z ktorej nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie, pokiaľ príjem z tejto dohody za kalendárny mesiac nepresiahne 200 eur. Ak mesačný príjem (alebo priemerný mesačný príjem) z určenej dohody za mesiac presiahne 200 eur, poistné na dôchodkové poistenie platí dôchodca-dohodár len z rozdielu medzi dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur. Prípadných ďalších uzatvorených dohôd sa táto výnimka netýka, dôchodca z nich riadne platí poistné na dôchodkové poistenie a je povinne dôchodkovo poistený.

Dôchodca-dohodár, ktorý si chce uplatniť výnimku, je povinný písomne informovať zamestnávateľa o uplatnení výnimky, o jej skončení a tiež čestne vyhlásiť, že si výnimku súčasne neuplatňuje u iného zamestnávateľa v tom istom kalendárnom mesiaci. Môže pri tom použiť tlačivo Oznámenie a čestné vyhlásenie (odvodová úľava – Dôchodcovia) zverejnené na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Zdroj a ďalšie informáciehttps://bit.ly/2UgQIQT


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov