Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Povinné materiálno-technické vybavenie a priestorové vybavenie školy

Kategória: Aktuality Autor/i: PhDr. Anna Böhmerová

Základné školy vzdelávajú podľa inovovaného štátneho vzdelávacieho programu (ŠVP) s účinnosťou od 1. septembra 2015, a to postupne od 1. a 5. ročníka ZŠ. Inovované ŠVP pre základné školy vymedzili aj povinné materiálno- technické a priestorové vybavenie škôl jednotlivo pre primárne vzdelávanie a nižšie stredné vzdelávanie. Priestorové a materiálno – technické vybavenie škôl, je dôležitou podmienkou pri realizácii štátneho vzdelávacieho programu.

V škole sa výchova a vzdelávanie realizuje v triedach, odborných učebniach a ďalších zariadeniach školy podľa platnej legislatívy.

Pre ISCED 1 a ISCED 2 je určené nasledovné priestorové vybavenie:

  • pre manažment školy – kancelárie riaditeľa a zástupcov riaditeľa školy, kancelária pre ekonomický úsek,
  • pre pedagogických zamestnancov školy – zborovňa, kabinety pre učiteľov a odkladanie pomôcok,
  • pre zamestnancov poskytujúcich odborné služby a pomoc pedagógom alebo žiakom - kancelárie pre prácu personálu poskytujúceho odborné služby a pomoc pedagógom alebo žiakom,
  • pre nepedagogických zamestnancov školy – šatne alebo iné priestory na odkladanie odevov a prezúvanie obuvi,
  • hygienické priestory – sociálne zariadenia pre žiakov a zamestnancov, šatne alebo iné priestory na odkladanie odevov a prezúvanie obuvi,
  • odkladacie a úložné priestory pre učebné pomôcky a didaktickú techniku, skladové priestory, archív,
  • informačno – komunikačné priestory – knižnica alebo priestor pre knižnicu vybavený knižničným fondom, IKT zariadením a pripojením na internet,
  • učebné priestory – učebne, odborné učebne, telocvičňa, školské ihrisko,
  • spoločné priestory – školská budova,  školská jedáleň alebo výdajná školská jedáleň, školský dvor,  priestory pre školský klub detí,  priestor pre riešenie zdravotných problémov.     

Základné vybavenie učební, odborných učební, telocvične a multimediálnej učebne je presne sdefinované v príslušnom ŠVP.

V pôvodnom školskom vzdelávacom programe bolo uvedené, že povinné učebné priestory škôl (učebne, odborné učebne, telocvičňa a multimediálna učebňa) a ich vybavenie je povinné pre novovzniknuté základné školy. Ostatné školy doplnia povinné učebné priestory a ich vybavenie v priebehu  trojročného prechodného obdobia.

Dodatok č. 1 k ŠVP, ktorý prijalo  MŠVVaŠ SR 11.5.2017 a je platný od 1.9.2017 zmenil toto ustanovenie.

Pre primárne vzdelávanie

Uvedené učebné priestory a ich vybavenie (okrem telocviční) je povinné pre novovzniknuté základné školy. Ostatné školy doplnia povinné učebné priestory a ich vybavenie (okrem telocviční) v priebehu päťročného prechodného obdobia.

Pre nižšie sekundárne vzdelávanie

Uvedené učebné priestory a ich vybavenie je povinné pre novovzniknuté základné školy. Ostatné školy doplnia povinné učebné priestory a ich vybavenie v priebehu päťročného prechodného obdobia.

Prechodné obdobie na doplnenie povinných učebných priestorov a ich vybavenia bolo predĺžené na päť rokov od vydania ŠVP (teda od roku 2015) pre existujúce školy. Pre školy len s primárnym vzdelávaním odpadá povinnosť doplnenia priestorového vybavenia o telocvičňu.


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov