Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Poslanci schválili novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia

Kategória: Aktuality

Poslanci schválili novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Zmeny sa týkajú úpravy podmienok poskytovania peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a vyhotovovania parkovacieho preukazu pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím. Spresňuje sa oznamovacia povinnosť pri vzniku a zániku dôchodkového poistenia poistenca štátu.

Zmeny v osobnej asistencii

Sadzba za hodinu osobnej asistencie pôjde hore o jedno euro, čiže z pôvodne navrhovanej sumy 2,82 € až na 3,82 € za hodinu vykonanej práce. Výkaz za vykonanú osobnú asistenciu ostane v rovnakej podobe, v akej ho poznáme dnes. Po novom bude treba poskytnúť úradu súčinnosť pri kontrole kvality poskytovanej osobnej asistencie. Novela sa týka aj študentov, ktorí študujú v zahraničí a využívajú osobnú asistenciu. Predlžuje sa obdobie, počas ktorého sa môžu zdržiavať mimo územia SR bez toho, aby bol tento príspevok krátený až na 303 dní (pôvodne viac ako  60 po sebe nasledujúcich dní). Osobnú asistenciu bude možné priznať aj ŤZP osobe, ktorou je nezaopatrené dieťaťa, voči ktorému sa vykonávajú opatrenia sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Zmeny v príspevku na opatrovanie

Pri príspevku na opatrovanie sa zvýši hranica od ktorej je možné príspevok krátiť z 1,7-násobku sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu na dvojnásobok. Opatrovateľom v produktívnom veku stúpne príspevok o 120,01 € na 369,36 € a ak navyše rodič opatruje svoje nezaopatrené dieťa prilepší si k tejto sume ešte o necelých 100 €. Predtým  rodič zdravotne postihnutého dieťaťa dostal o polovicu nižší príplatok. Ruší sa tiež opatrenie vďaka ktorému dochádzalo ku kráteniu príspevku v prípade, ak zdravotne postihnuté dieťa navštevovalo školu viac, ako 20 hodín týždenne. Opatrovateľ poberajúci dôchodok si prilepší len o  92,52 € na 184,71 €.

Zmeny novela prináša aj pri parkovacích preukazoch pre zdravotne postihnutých. Ako sme už dávnejšie informovali rozšíri sa okruh osôb, ktoré si oň budú môcť požiadať. Ide o osoby s takým zdravotným stavom, ktorý síce nepodmieňuje odkázanosť na individuálnu prepravu, avšak možnosť parkovať v blízkosti vstupu do budov by bola pre tieto osoby významnou pomocou (pacienti zaradení do chronického dialyzačného programu, do transplantačného programu a ktorým sa poskytuje onkologická liečba).

Legislatívny proces v NR SR

Zdroj a ďalšie informácie: 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov