Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Novela zákona č. 317/2009 Z.z. neprešiel 1. čítaním

Kategória: Aktuality

Zlúčenie pozícií výchovného poradcu a kariérového poradcu do pozície školského poradcu, náplň kariérového poradenstva

Návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Branislava GRÖHLlNGA na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 317/2009 Z. z., ktorým sa mení zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov neprešiel 1. čítaním.

Aktuálne znenie zákonov nejasne rozdeľuje kompetencie výchovných a kariérových poradcov a neposkytuje im dostatočný čas, aby sa venovali tejto pozícii. Zároveň má kariérové poradenstvo stále pomerne slabú pozíciu na školách, čo v konečnom dôsledku vedie k neefektívnosti systému vzdelávania či k štúdiu odborov, ktoré absolvent nevyužije vo svojej nasledovnej práci. Novela zákona mala upravovať nezrovnalosti medzi zákonom č. 245/2008 Z. z., ktorý pozná pozíciu výchovného poradcu, nie však kariérového poradcu a zákonom č. 317/2009 Z. z., ktorý rozlišuje dve samostatné pozície: výchovný poradca a kariérový poradca.

Novela zlučovala tieto pozície do pozície školského poradcu, jasne definovala jeho kompetencie a definovala náplň kariérového poradenstva. Školský poradca sa mal stať vedúcim zamestnancom a mal mať na starosti koordináciu pedagogických asistentov v škole alebo školskom zariadení. Navrhovatelia, okrem profesionalizácie tejto pozície, zavedením kvalifikačného štúdia odporúčali aj rozšírenie času na poradenskú prácu školského poradcu a teda väčšie zníženie úväzku.

Legislatívny proces v NR SR


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov