Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Nové pravidlá pre posudzovanie bezúhonnosti pedagogických a odborných zamestnancov

Kategória: Aktuality

Návrh poslancov NR SR Lucie ĎURIŠ NICHOLSONOVEJ, Juraja DROBU a Natálie BLAHOVEJ na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 330/2007 Z. z. o registri trestov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa posunul do druhého čítania. 

V dôvodovej správe sa uvádza, že predložená novela má za cieľ vytvoriť nové pravidlá pre posudzovanie bezúhonnosti pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov pri výkone ich pedagogickej činnosti a odbornej činnosti, tak, aby aj zahladenie odsúdenia za taxatívne vymedzené trestné činy bolo považované za prekážku bezúhonnosti

Podľa navrhovanej úpravy sa bude bezúhonnosť preukazovať odpisom z registra trestov. Navrhovaná právna úprava z dôvodu zavedenia rovnakých podmienok ustanovuje povinnosť predložiť odpis z registra trestov aj učiteľom, ktorí už svoje povolanie vykonávajú, a to lehote uvedenej v prechodných ustanoveniach.

V záujme vykonateľnosti návrhu zákona sa navrhuje aj upraviť zákon o registri trestov a to tak, aby osoba, ktorá sa chce uchádzať o zamestnane na pozíciu učiteľa, mohla požiadať o odpis z registra trestov, pričom sa deklaruje aj účel, na ktorý môže byť tento odpis použitý.

Účelom tejto zmeny má byť zavedenie nulovej tolerancie na určené trestné činy u pedagogických zamestnancov. Spáchanie určených trestných činov bez ohľadu na zahladenie odsúdenia bude spôsobovať doživotný zákaz výkonu povolania.

Zdroj a ďalšie informácie:

 

 

 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov