Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Na stredných školách začína ústna forma internej časti maturitnej skúšky

Kategória: Aktuality

Ústne maturitné skúšky sa na stredných školách budú konať od 20. mája 2019 do 7. júna 2019. Prevažná väčšina maturantov absolvuje maturitu zo štyroch predmetov.

 Žiak môže vykonať ústnu formu internej časti maturitnej skúšky bez ohľadu na výsledok externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky. Pri celkovom hodnotení sa budú brať do úvahy výsledky z ústnej i písomnej časti maturitnej skúšky. Ak z ústnej odpovede žiak dostane známku 3 a lepšiu, pre úspešné zvládnutie celej maturitnej skúšky je potrebné, aby v písomnej forme internej časti maturitnej skúšky získal viac ako 25 % z celkového počtu bodov alebo v externej časti získal viac ako 33 % z celkového počtu bodov. Ak z ústnej odpovede dostane známku 4, úspešne zmaturuje len vtedy, ak v písomnej forme internej časti získal viac ako 25 % bodov a súčasne v externej časti získal viac ako 33 % bodov. Ak má daný predmet len externú časť (platí pre matematiku), platí rovnako podmienka úspešnosti nad 25 % pri ústnej odpovedi za 3 a lepšie, resp. nad 33 %, ak z ústnej maturity dostane žiak známku 4. V prípade, že predmet nemá ani externú časť, na úspešné zvládnutie maturity z daného predmetu stačí dosiahnuť z ústnej odpovede prospech nie horší ako 4. 

V prípade, že maturant nezvládne ústnu formu, môže sa prihlásiť na opravný termín ústnych maturít, ktorý sa tradične koná v septembri, resp. vo februári nasledujúceho roku.  Presný termín určuje riaditeľ príslušnej strednej školy. V septembri 2018 konalo opravnú skúšku z ústnej formy internej časti maturity 2 230 žiakov.

Zdroj a ďalšie informácie: 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov