Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Ministerstvo vnútra navrhuje spojiť prezidentské voľby a voľby do Európskeho parlamentu

Kategória: Aktuality Autor/i: minv.sk

Ministerstvo vnútra pripravilo  návrh na zmenu Ústavy v súvislosti s vybranými pravidlami týkajúcich sa volieb prezidenta SR a volieb do Európskeho parlamentu. Návrh je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Iniciatíva ministerstva vnútra vychádza z Programového vyhlásenia, v ktorom sa vláda zaviazala k odbornej diskusii pri analýze volebného systému.

Prvé kolo prezidentských volieb by sa podľa návrhu rezortu mohlo konať najneskôr 30 dní pred uplynutím funkčného obdobia úradujúceho prezidenta. Zmena Ústavy je nevyhnutná aj z dôvodu, aby sa vo voľbách prezidenta umožnila voľba poštou, čím sa umožní hlasovať opäť vyššiemu počtu ľudí –  v tomto prípade Slovákom žijúcim v zahraničí. Odborníci rezortu vnútra za uplynulé týždne o predmetných návrhoch diskutovali niekoľkokrát za okrúhlym stolom so zástupcami koaličných strán s cieľom konštruktívnej diskusie a prípravy kvalitného návrhu. Oboje voľby sa budú konať v roku 2024. Pri obidvoch získavajú zvolení kandidáti 5-ročný mandát. Návrh rezortu tiež hovorí o elektronizácii volebných procesov. Krok, ktorý odbremení samosprávy a na druhej strane voličom uľahčí a stransparentní uplatňovanie volebného práva zo zahraničia.  

Účinnosť zmien sa navrhuje od 1. marca 2023.

Zdroj: https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=ministerstvo-vnutra-navrhuje-spojit-prezidentske-volby-a-volby-do-europskeho-parlamentu


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov