Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Ministerstvo školstva rozhodlo o založení gymnázia pre potreby investorov v Košiciach

Kategória: Aktuality Autor/i: Alexandra Blaasová, Košice International School

Bratislava – 3. apríl 2024 – Medzinárodné gymnázium vznikne od septembra ako súčasť projektu Košice International School. Pôjde o strednú školu vyučujúcu v svetovom vzdelávacom programe International Baccalaureate v anglickom jazyku prevažne učiteľmi so zahraničia. Slovenská republika sa k podpore medzinárodného vzdelávania na východe SR zaviazala aj v dohode o spolupráci s automobilkou Volvo. 

Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky rozhodol s účinnosťou od 1. septembra 2024 o zaradení Súkromného gymnázia Poľná 1, Košice do siete škôl a školských zariadení. Do štruktúry vzdelávania na východe Slovenska prinesie chýbajúcu možnosť štúdia na gymnáziu v anglickom jazyku podľa medzinárodných štandardov skúsenými učiteľmi zo zahraničia. Prvýkrát budú takisto všetky stupne vzdelávania dostupné v rámci rovnakej adresy – kampusu, tak ako je zvykom v podobných školách vo svete, keďže nové gymnázium bude pôsobiť v rámci moderných priestorov Košice International School.

Vzdelávanie v globálne rešpektovanom International Baccalaureate(IB) programe, otvorenosť všetkým národnostiam, medzinárodný tím učiteľov a vyučovanie všetkých vekových skupín v jednej lokalite sú medzi najčastejšími požiadavkami zástupcov veľkých zahraničných firiem, ktoré sa rozhodujú pre výber miesta svojej ďalšej prevádzky. Veľa slovenských rodičov má ale podobné požiadavky,” hovorí Alexandra Blaasová, riaditeľka Košice International School. Vyučovanie na škole prebieha plne v angličtine pomocou skúsených zahraničných IB učiteľov, ktorých dopĺňajú kolegovia zo Slovenska, všetko nadšenci moderného spôsobu učenia na základe bádania. Škola využíva najnovšie technológie v tejto oblasti, každý študent má k dispozícii tablet, učitelia využívajú prístup k rozsiahlym databázam učebných materiálov a pomôcok, ktoré zahŕňajú aj virtuálnu, rozšírenú realitu a 3D tlač. Škola má k dispozícii aj stále rastúcu knižnicu cudzojazyčnej literatúry, moderné telocvične, výtvarnú miestnosť a pri rozšírení pred začiatkom budúceho roka pribudne ďalšie laboratórium. Pre slovenské deti je zabezpečené vyučovanie SJ kvalifikovaným učiteľom.

Globálne prieskumy potvrdzujú, že viac ako 70 percent absolventov International Baccalaureate programu je prijatých na TOP 500 svetových univerzít. Veľmi ma preto teší, že myšlienka medzinárodnej školy si našla podporu naprieč samosprávou aj sférou biznisu, dodáva Alexandra Blaasová. V procese schvaľovania projektu vyjadrili podporu mesto Košice, Košický samosprávny kraj, Regionálny úrad školskej správy ako aj Americká obchodná komora, Slovenská obchodno-priemyselná komora či Britská obchodná komora alebo Ministerstvo hospodárstva SR prostredníctvom spoločnosti Valaliky Industrial Park, ktorá realizuje prípravu infraštruktúry pre automobilku Volvo Cars Slovakia.

Škola sídli v moderne upravených priestoroch na Poľnej 1 v Košiciach, do opravy budovy vo vlastníctve mesta združili prostriedky samospráva, štát a zriaďovateľ školy. Už dnes poskytuje vzdelanie pre deti od troch rokov v medzinárodnej materskej škole a od 6 do 15 rokov na medzinárodnej základnej škole. Na škole pôsobí tím učiteľov z USA, Veľkej Británie a ďalších krajín. Ide už o dvanásty školský projekt zriaďovateľa Európska vzdelávacia agentúra ELBA na východe SR, jedného z najväčších zriaďovateľov súkromných škôl a školských zariadení.

Tlačová správa


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov