Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Manažment školy v praxi č. 1/2018

Kategória: Aktuality

V novom čísle časopisu Manažment školy v praxi č.1/2018 sa venujeme psychológii zdravia a kvality života učiteľa a žiaka. Informujeme o novinkách v oblasti finančného výkazníctva škôl a školských zariadení. V oblasti bezpečnosti práce sme sa sústredili na zabezpečenie primeraného zdravotného dohľadu pre zamestnancov. Problémy z praxe uvádzame v príspevku zameranom na devalvačné prejavy žiaka a samozrejme, nechýba ani prehľad dôležitých termínov a zodpovedanie otázok dôležitých pre manažment škôl. 

Emília Krajňáková - Reforma školstva v európskych krajinách

Občania Fínska sú považovaní za najvzdelanejších vo svete, pričom Fínsko začalo so školskou reformou približne pred 40-mi rokmi. Ich žiaci sa nedelia do škôl a tried. V roku 2001 bola verejnosť ohúrená prvými publikovanými výsledkami medzinárodného programu testovania žiakov PISA. Fínski žiaci bez repetítora, doučovania a akejkoľvek špeciálnej prípravy na test, dosiahli veľmi dobré výsledky vo všetkých troch testovaných oblastiach. Škandinávska krajina s počtom obyvateľov približne 5,5 milióna obyvateľov (podobne ako Slovensko) ukázala svetu cestu k dosiahnutiu pedagogických a ekonomických cieľov. Fínsko na vlastnej koži pocítilo, že dobre pripravené reformy môžu priniesť krajine úspech. Nemajú preto obavy v tomto smerovaní pokračovať. Dnes prichádzajú v školstve s významnou reformou opäť. Možno povedať, že to bude najzásadnejšia reforma, akou kedy vzdelávací systém krajiny prešiel – fínske školy nahradia štandardné vyučovacie predmety vyučovaním tém. 

Príklad:

Hodina chémie ráno a dejepis poobede bude pre fínskych študentov minulosťou. Učitelia ich budú vzdelávať podľa tém tak, aby boli schopní zvládnuť konkrétne pozície. Napríklad študent študujúci odbornú školu si bude môcť vybrať napríklad lekciu „reštauračné služby“. Bude zahŕňať základy matematiky, jazykov (aby sa dohovoril so zahraničnými zákazníkmi), komunikačné schopnosti a písomný prejav – čiže všetko, čo pre vykonávanie svojej profesie bude potrebovať.

Žiaci sa učia niečo, čo je na míle vzdialené od reality. Tento problém má vo fínskom školstve riešiť nová zmena. Deti musia vidieť zmysel toho, čo sa učia. Zrušenie štandardných predmetov by malo priniesť väčšie prepojenie učiva s praxou a študentom zmysluplnosť prijímaných informácií.

Viac v príspevku: Reforma školstva v európskych krajinách.

Ďašie príspevky v časopise Manažment školy v praxi č. 1/2018


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov