Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Labyrint sveta: výstava venovaná učiteľovi národov

Kategória: Aktuality Autor/i: culture.gov.sk

V Literárnom múzeu Slovenskej národnej knižnice je do 22. októbra 2023 prístupná výstava Labyrint sveta, ktorá je venovaná životu, dielu a odkazu Jana Amosa Komenského.

Výstavu pripravila Slovenská národná knižnica v spolupráci s Českým centrom v Bratislave a Veľvyslanectvom Českej republiky na Slovensku. 

Výstava je rozdelená do troch tematických častí. Prvá s názvom Doba Komenského vysvetľuje historicko-spoločenské pomery v Európe, ktoré predchádzali a sprevádzali okolnosti vzniku spisu Labyrint sveta. Jej súčasťou sú vzácne vydania starých tlačí, pozoruhodné vydania kníh z hľadiska dejín knižnej kultúry na Slovensku obsahujúce texty v dobovej slovenčine. V druhom tematickom bloku s názvom Životné cesty J. A. Komenského, je Komenský predstavený ako Európan, mysliteľ, filozof, vedec, ktorý sa dostal do kontaktu s veľkými osobnosťami a mysliteľmi 17. stor. Knižnou raritou výstavy je Baylov Historicko – kritický slovník (Dictionnaire historique et critique) z roku 1740, v ktorom autor podrobil drvivej kritike Komenského sklony k proroctvám a videniam (reveláciam), čím zásadným spôsobom prispel k tomu, že Komenský bol v 18. stor. zabudnutou a nežiadúcou osobnosťou. Tretia časť je venovaná Ohlasu Komenského na Slovensku. Jej súčasťou sú dobové diela žiakov J. A. Komenského, Jana Bayera, Izáka Cabana a Eliáša Ladivera ml., literárny pohľad Jána Kollára na učiteľa národov, prvé vydania Komenského diel v slovenskom jazyku, vedecké komeniologické práce Jána Kvačalu, ale tiež múzejné zbierkové predmety charakterizujúce veľkosť a jedinečnosť osobnosti a diela j. A. Komenského.

Diela Jána Amosa Komenského však Slovenská národná knižnica sprístupnila aj vo svojej novej Digitálnej knižnici : dikda.snk.sk

Zdroj a ďalšie informácie: https://www.snk.sk/sk/o-kniznici/media/tlacove-spravy/1619-labyrint-sveta-vystava-venovana-ucitelovi-narodov.html


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov