Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Jarná únava

Kategória: Aktuality Autor/i: uvzsr.sk

Súvisí s biorytmami, ktoré ľudský organizmus výrazne ovplyvňujú. Počas zimného obdobia neprijímame dostatok slnečného svetla, čo sa prejaví úbytkom energie, malátnosťou a negatívnym psychickým naladením. 

Prekonať jarnú únavu nám pomôže zvýšený príjem vitamínov, polhodinová prechádzka denne, pravidelný pitný režim, dostatok spánku, minimalizovanie stresyu obmedzenie pitia alkoholu, ale aj fajčenie. Pomôcť môže aj pravidelná denná polhodinová rýchlejšia chôdza. Pri sedavom zamestnaní treba chodiť na pravidelné prestávky a zacvičiť si, otvoriť okno, poprechádzať sa a ponaťahovať si chrbát, ruky i nohy. Na uvoľnenie pomáhajú i dýchacie cvičenia.

Hneď na začiatku jari sa mení zimný čas na letný – tento rok začne platiť v noci 31. marca, keď sa hodiny posunú dopredu z 2.00 hod. na 3.00 hod. Ak vám robí ťažkosti preladiť organizmus, pripravujte sa zopár dní vopred. Choďte spať o pätnásť minút skôr ako obvykle a v nedeľu, po posunutí času, si pospite dlhšie. Pravidelný spánkový rytmus sa snažte dodržiavať počas celého roka, ak je to možné, chodievajte spať v približne rovnakom čase.

Odbor hygieny detí a mládeže a referát komunikačný ÚVZ SR

Zdroj a ďalšie informácie: https://bit.ly/2FGSyEK


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov