Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Dohoda na výkon pedagogickej činnosti

Kategória: Aktuality Autor/i: PhDr. PaedDr. Martin Bodis, PhD.

Vyberáme z riadenia školy

Otázka

Sme ZŠ s MŠ (neplnoorganizovaná, jedno oddelenie MŠ s celodennou prevádzkou). Od 1. 9. 2016 klesne počet detí v materskej škole na osem. Môžeme zamestnať učiteľku pre MŠ s požadovaným vzdelaním (stredná pedagogická škola – učiteľstvo pre MŠ) na plný úväzok 28 hodín a popoludňajšiu činnosť (spánok) riešiť dohodou na výkon pedagogickej činnosti učiteľky MŠ  – dohoda o pracovnej činnosti pre učiteľku ZŠ na doplnenie úväzku 2 hodiny denne? Ako najvhodnejšie riešiť situáciu bez porušenia predpisov?

Odpoveď

Vychádzajúc zo Zákonníka práce – zákon č. 311/2001 Z. z. o zmene a doplnení niektorých zákonov, v § 223, ktorý rieši dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa v odst. 1 uvádza nasledovné:

  • Zamestnávateľ môže na plnenie svojich úloh alebo na zabezpečenie svojich potrieb výnimočne uzatvárať s fyzickými osobami dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohodu o vykonaní práce, dohodu o pracovnej činnosti a dohodu o brigádnickej práci študentov), ak ide o prácu, ktorá je vymedzená výsledkom (dohoda o vykonaní práce), alebo ak ide o príležitostnú činnosť vymedzenú druhom práce (dohoda o pracovnej činnosti, dohoda o brigádnickej práci študentov).

Na pracovnoprávny vzťah založený dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa vzťahujú ustanovenia prvej časti.

  • Pri dohodách teda hovoríme o výnimočnosti, nie o štandardnom postupe v rámci pracovnoprávneho vzťahu a čo je dôležitejšie, v tomto paragrafe je uvedené, že dohodu o pracovnej činnosti možno uzatvárať, len ak ide o príležitostnú činnosť, pričom pri popoludňajšej činnosti v materskej škole  sa jedná o pravidelnú činnosť, ktorá je daná činnosťou  materskej školy. Ťažko predpokladať , že by to tolerovala kontrola z inšpektorátu práce.

Skôr odporúčam riešiť to uzatvorením pracovného pomeru na kratší pracovný čas.

9. 7. 2016

19. 6. 2016

Odporúčame publikácie v našom Eshope:

Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon)

Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) - komentárCieľom publikácie je poskytnúť ucelený a podrobný prehľad legislatívnej úpravy všetkých náležitostí pre oblasť výchovy a vzdelávania, ktoré sú obsahom  zákona č. 245/2008 Z. z. v znení neskorších predpisov. Obsahuje výklad jednotlivých ustanovení, doplnený príkladmi z praxe a ďalšími súvislosťami, či dôvodmi, ktoré k predmetnej úprave viedli a ktoré majú napomôcť k poznaniu zámeru zákonodarcu. Autori sa nevyhli ani konfrontácii s ustanoveniami, ktorých aplikácia je v praxi sporná alebo nejednotná, vedení snahou vyjadriť svoj názor, s cieľom napomôcť zjednoteniu aplikačnej praxe.

Materská škola - organizácia a manažment

Materská škola - organizácia a manažment

Publikácia pomôže čitateľovi zorientovať sa v špecifických, odborných postupoch, súvisiacich so zriadením, riadením, financovaním a s prevádzkou materských škôl. Prináša len skutočne potrebné a praktické informácie tak, aby zamestnanci materských škôl nadobudli potrebné vedomosti a znalosti z oblastí, ktoré sú predmetom ich profesionálneho záujmu. Osobitne cennou súčasťou publikácie je 33 otázok s odpoveďami, 11 vzorov podaní a početné odporúčania pre prax.

Zákonník práce - komentár

Zákonník práce - komentárKomentár k Zákonníku práce obsahuje systematický výklad vzájomných systémových väzieb jednotlivých ustanovení Zákonníka práce navzájom, spolu s odkazmi na relevantné pracovnoprávne predpisy a ostatné právne predpisy jednotlivých právnych odvetví. Súčasťou techniky komentovania sú aj odkazy na postoje zákonodarcu, vyplývajúce z predchádzajúcich novelizácií Zákonníka práce.Publikácia obsahuje aj citovanie relevantných a rozhodujúcich súdnych rozhodnutí tak európskych súdov, ako aj judikatúru slovenských súdov a českej súdnej praxe. 

 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov