Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

COVID-19: Na národnej linke na podporu duševného zdravia bezplatne pomáhajú skúsení psychológovia

Kategória: Aktuality Autor/i: health.gov.sk

Národná linka na podporu duševného zdravia od leta zadarmo poskytuje psychologické poradenstvo ľuďom zasiahnutým pandémiou ale aj pri iných  ťažkých životných situáciách. Odborníkov na duševné zdravie možno kontaktovať na telefónnom čísle  0800 193 193.

Ministerstvo zdravotníctva SR spustilo v lete Národnú linku na podporu duševného zdravia. Od vtedy psychológovia pomohli  takmer 900 volajúcim. Odborníci s dlhoročnou praxou na telefonickej linke riešia hlavne duševné problémy v súvislosti s pandémiou COVID-19. Linka poskytuje poradenstvo pre širokú verejnosť aj pre zdravotníkov, na ktorých je v súčasnosti extrémny tlak. Pomáhajú ľuďom  zvládať široké spektrum problémov súvisiacich s pandémiou (obavy z nakazenia, vysporiadanie sa so smrťou príbuzných, ohrozenie sociálnych istôt, nútená karanténa, osamelosť, strata kontaktov, sociálna izolácia kvôli psychiatrickému ochoreniu, čo vedie k potrebe "vyrozprávania sa", depresia, beznádej, úzkostné stavy.

Národná linka na podporu duševného zdravia funguje v pracovných dňoch od 14.00 hod. do 22:00 hod. a počas víkendov od 10.00 hod. do 18.00 hod. Keďže najväčší nápor na psychiku je počas sviatkov, ministerstvo rozširuje dobu prevádzky počas týchto dní. Na Štedrý deň (24. 12. 2021) bude linka fungovať od 10.00 hod. do 22.00 hod. a počas Silvestra (31. 12. 2021) od 10.00 hod. do 24.00 hod. 

Volať môže každý, kto potrebuje rady a usmernenie od skúseného psychológa.

Zdroj: https://www.health.gov.sk/Clanok?linka-dusevne-zdravie-pomoc


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov