Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Bezpečnostný audit základných a stredných škôl

Kategória: Aktuality Autor/i: minv.sk

Ministerstvo vnútra v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR realizuje bezpečnostný audit na všetkých základných a stredných školách. 

Na základe výsledkov auditu bude možné pripraviť návrh odporúčaní a nastaviť kategorizáciu škôl z hľadiska bezpečnosti. Bezpečnostný audit bude prebiehať formou dotazníka rozposielaného na jednotlivé školy. Základnými opatreniami pre zdravé a bezpečné školské prostredie bude prevencia a podpora od raného detstva, efektívne financovanie nástrojov na podporu duševného zdravia, rýchly systém krízovej intervencie a bezpečnosť na školách. 

Kľúčovou oblasťou je podpora a prevencia. Ministerstvo pripraví účinnejšie programy, ktorých úlohou bude učiť žiakov, študentov, ale aj učiteľov a zamestnancov škôl zvládať problémy, konflikty a rizikové správanie, a to  so zapojením rodičov a celej komunity. Rovnako dôležité je pomôcť riaditeľom škôl a učiteľom rozvíjať zručnosti a schopnosti, aby dokázali žiakom pomáhať, ale aj rozpoznať prípadné rizikové správanie. 

Polícia je pripravená vyčleniť na každú školu kontaktnú osobu. Súčasťou zmien bude aj vytvorenie zmiešaných intervenčných tímov (odborníkov, školskej inšpekcie, polície), ktoré budú riešiť krízové situácie priamo v školách. Polícia  je zároveň pripravená vyčleniť takzvané kontaktné osoby pre každú jednu základnú a strednú školu tak, aby mali prístup k svojmu policajtovi, ktorý bude mať na starosti bezpečnostné témy na školách aj pre prípady, kedy budú hlásiť potenciálne riziko, alebo ak by sa niečo udialo.

Zdroj a ďalšie informácie: https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=odstartoval-bezpecnostny-audit-zakladnych-a-strednych-skol

 


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov