Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Ako znížiť riziko nákazy chrípkou?

Kategória: Aktuality Autor/i: uvzsr.sk

V súvislosti s preventívnymi opatreniami proti chrípke sa treba vyhýbať kontaktu s chorými osobami, obmedziť návštevy priestorov s vysokou koncentráciou ľudí (divadlá, kiná, hromadné akcie a pod.), často a účinne vetrať (doma, na školách, pracoviskách), konzumovať pestrú stravu s dostatkom zeleniny a ovocia, využívať pobyt na čerstvom vzduchu v primeranom oblečení, otužovať sa a mať dostatok spánku a odpočinku.

Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí časté umývanie rúk (po každom kýchnutí, kašľaní a vyfúkaní nosa) vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečného likvidovania. Očkovať sa možno aj v čase zvýšenej aktivity chrípky, existuje tu však riziko, že očkovaná osoba môže ochorieť skôr, ako si stihne vytvoriť dostatočné množstvo ochranných protilátok. Ochranné protilátky si organizmus vytvára postupne, približne v priebehu 10 až 14 dní po očkovaní.

Pre chrípku aj akútne respiračné ochorenia platí, že ich treba vyliečiť doma a nechodiť medzi ľudí a ďalej šíriť nákazu.

Zdroj a ďalšie informácie: https://bit.ly/2NAK0l2


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov