Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Zásady interného riadenia a vedenia tímu v školách a školských zariadeniach

Dátum: Rubrika: Manažment

Zasadnutia pedagogickej rady a pracovné porady

Riadenie a vedenie školy často zahŕňa činnosti, ktoré nie sú upravené všeobecne záväznými právnymi predpismi a nezaoberajú sa nimi ani usmernenia príslušných orgánov. Takéto situácie sú pritom pravidelnou súčasťou činnosti školy a školského zariadenia. Podieľajú sa na nich nielen riaditelia, ale aj ostatní zamestnanci škôl a školských zariadení, či už pedagogickí zamestnanci, odborní zamestnanci alebo nepedagogickí zamestnanci. Medzi takéto činnosti možno zahrnúť zasadnutia pedagogickej rady školy a pracovné porady.

Činnosť pedagogickej rady je upravená legislatívne len veľmi okrajovo, v niektorých prípadoch vôbec, a to v závislosti od druhu školy. Napriek tomu právne predpisy počítajú s jej činnosťou. Z príslušných predpisov vyplývajú len kompetencie pedagogickej rady. Nie sú však upravené zásady jej fungovania, jej rokovanie či výstupy z rokovaní. Pedagogická rada tak často funguje na určitých nepísaných pravidlách a zásadách, ktoré môžu byť rôzne v závislosti od druhu školy, zriaďovateľa, regiónu, v ktorom sa škola nachádza. Uvedené neznamená, že tento postup je vyslovene nesprávny. Pravidlá či zásady, na základe ktorých pracuje pedagogická rada, však musia zodpovedať jej kompetenciám, resp. tomu, čo sa od nej očakáva podľa príslušných právnych predpisov. Z uvedeného dôvodu aj materiály a výstupy z rokovania pedagogickej rady musia mať takú formu a obsah, ktoré umožňujú zistenie, či vykonávala svoju kompetenciu a akým spôsobom. Tieto materiály musia byť zároveň použiteľné na účel, na aký majú byť použité.

Legislatíva

Podľa § 4 vyhlášky č. 320/2008 Z. z. o základnej škole v znení neskorších predpisov je pedagogická rada poradným orgánom riaditeľa a jej členmi sú všetci pedagogickí zamestnanci školy. Ďalej sa však uvedená vyhláška činnosťou pedagogickej rady nezaoberá.
Podľa § 6 ods. 1 vyhlášky č. 306/2008 Z. z. o materskej škole v znení neskorších predpisov je pedagogická rada poradným orgánom riaditeľa, ktorý prerokúva pedagogicko-organizačné otázky výchovno-vzdelávacej činnosti. Členmi pedagogickej rady sú všetci pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci materskej školy.
Ustanovenie § 3 vyhlášky č. 324/2008 Z. z. o základnej umeleckej škole v znení neskorších predpisov upravuje ako poradný a iniciatívny orgán riaditeľa školy nielen pedagogickú radu, ale aj umeleckú radu. Pedagogická rada je poradným a iniciatívnym orgánom v pedagogicko-organizačných otázkach; jej členmi sú všetci pedagogickí zamestnanci školy. Umelecká rada je poradným a iniciatívnym orgánom v otázkach umeleckého vzdelávania žiakov; jej členmi sú zástupcovia riaditeľa, vedúci umeleckých odborov, vedúci predmetových komisií alebo ďalší pedagogickí zamestnanci školy.
Podľa § 3 ods. 2 písm. b) vyhlášky č. 236/2009 Z. z. o školskom internáte riaditeľ zriaďuje v školskom internáte, ktorý je právnickou osobou, pedagogickú radu a metodické združenie vychovávateľov ako poradné orgány pri zabezpečo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály