Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Ustanovenia o inkluzívnom vzdelávaní v štátnych dokumentoch (2.)

Dátum: Rubrika: Do pozornosti Zo seriálu: Ustanovenia o inkluzívnom vzdelávaní

Článok prezentuje prehľad ustanovení o inkluzívnom vzdelávaní vo vybraných oblastiach aktuálne platných štátnych dokumentov. Ide o školský zákon, zákon o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a koncepčné dokumenty Učiace sa Slovensko (2017) a Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania s názvom Kvalitné a dostupné vzdelávanie pre Slovensko (2018) a tiež o Sprievodcu školským rokom 2021/2022. V prvej časti sme sa sústredili na podstatu inkluzívneho vzdelávania, individualizovaný a diferencovaný prístup. V tejto časti ponúkneme tému zlepšovania procesov hodnotenia a zabezpečenia personálnych podmienok.

(Dokončenie z predchádzajúceho čísla.)

Zlepšovanie procesov hodnotenia

V dokumente Učiace sa Slovensko je dôraz kladený na hodnotenie komplexnou spätnou väzbou rôznymi formami a slovné hodnotenie. Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania na roky 2018 – 2027 (2018) za dôležitú úlohu pri zvyšovaní kvality systému výchovy a vzdelávania považuje zlepšenie procesov hodnotenia, hlavne priebežného hodnotenia procesu učenia sa a vyučovania, ktoré poskytujú nevyhnutnú spätnú väzbu.

Tab. 3: Ustanovenie o zlepšovaní procesov hodnotenia v aktuálne platných štátnych dokumentoch

Názov dokumentu
Ustanovenia o zlepšovaní procesov hodnotenia
Učiace sa Slovensko (2017)
Zaviesť hodnotenie žiakov, ktoré bude komplexnou spätnou väzbou (s. 71). Žiaci majú dostávať komplexnú a výpovednú spätnú väzbu v rámci celkového aj priebežného hodnotenia s výrazným podielom formatívneho hodnotenia a vlastného sebahodnotenia žiaka. Toto hodnotenie vychádza z posúdenia kognitívnych, nonkognitívnych a metakognitívnych aspektov učenia sa, motivácie (postoje, presvedčenia, emócie) aj správania. Súčasťou takéhoto hodnotenia sú okrem slovného aj výsledky testov a iných klasifikovaných výkonov. Súčasťou môže byť aj neformálne hodnotenie žiakov. Portfólio môže byť jedným z nástrojov používaných pri takomto komplexnom hodnotení. Hodnotiaci rozhovor je tiež súčasťou komplexného hodnotenia (s. 72).
Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania (2018)
Spätná väzba umožňuje učiacim sa lepšie sa orientovať v tom, čo dosiahli a plánovať svoj ďalší pokrok, vyučujúcim zasa zhodnocovať zvolené pedagogické stratégie a adaptovať ich podľa vzdelávacích potrieb žiakov. Hodnotenie kvality a dostupnosti vzdelávacích, podporných a odborných služieb je dôležitou súčasťou sebahodnotenia školy pri plnení jej poslania a zlepšovaní jej fungovania (s. 36).
Strategickým cieľom je vytvoriť podmienky pre zavedenie slovného hodnotenia (s. 48).
Zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov
 
Zákon č. 415/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z.
Priebežné hodnotenie vo vyučovacom predmete sa vykonáva formou klasifikácie, slovného hodnotenia, kombinácie klasifikácie a slovného hodnotenia alebo inou formou, ktorá je v súlade s princípmi a cieľmi výchovy a vzdelávania (§ 55 ods. 2).
Súhrnné hodnotenie vo vyučovacom predmete v prvom až v piatom ročníku základnej školy sa vykonáva formou: klasifikácie, slovného hodnotenia alebo kombináciou klasifikácie a slovného hodnotenia (§ 55 ods. 3).
Súhrnné hodnotenie vo vyučovacom predmete v šiestom až deviatom ročníku základnej školy a v strednej škole sa vykonáva:  „formou klasifikácie alebo kombináciou klasifikácie a slovného hodnotenia“ (§ 55 ods. 4).
Hodnotenie žiaka v prípravnom ročníku sa vykonáva formou slovného hodnotenia. Pri hodnotení žiaka, ktorý je cudzincom, sa: v prvom roku štúdia zohľadňuje úroveň ovládania štátneho jazyka; základná škola môže zohľadniť úroveň ovládania štátneho jazyka aj v ďalších rokoch štúdia (
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály