Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Ustanovenia o inkluzívnom vzdelávaní v štátnych dokumentoch (1.)

Dátum: Rubrika: Inklúzia Zo seriálu: Ustanovenia o inkluzívnom vzdelávaní

Článok prezentuje prehľad ustanovení o inkluzívnom vzdelávaní vo vybraných oblastiach platných štátnych dokumentov - školský zákon, zákon o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, koncepčné dokumenty Učiace sa Slovensko, Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania s názvom Kvalitné a dostupné vzdelávanie pre Slovensko a o Sprievodcu školským rokom 2021/2022. Súvislosti ustanovení uvádzame v štyroch oblastiach: podstata inkluzívneho vzdelávania, individualizovaný prístup, diferencovaný prístup, zlepšovanie procesov hodnotenia, zabezpečenie personálnych podmienok.

„Posilnenie princípov inkluzívnosti vo vzdelávacom systéme a zabezpečenie rovných príležitostí pre všetky deti, žiakov, študentov, bez ohľadu na ich sociálne pozadie, zdravotný stav alebo národnostnú či etnickú príslušnosť, s dôrazom na zvyšovanie príležitostí pre uplatňovanie pozitívnej sociálnej mobility“ patrí medzi národné priority implementácie Agendy 2030 (Učiace sa Slovensko, 2017, s. 45). Posunúť sa od procesu školskej integrácie k inkluzívnemu vzdelávaniu v školách je nielen medzinárodným záväzkom, ale aj prioritou vyplývajúcou zo záväzkov štátu voči každému dieťaťu, žiakovi, študentovi v školskom systéme.

Podstata inkluzívneho vzdelávania

Učiace sa Slovensko (2017, s. 16) a Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania na roky 2018 – 2027 (2018, s. 6) sa zhodujú, že: „kým pri integrácii ide predovšetkým o fyzické začleňovanie detí so znevýhodnením do bežných škôl hlavného vzdelávacieho prúdu, pri inklúzii ide najmä o naplnenie základného práva na prístup všetkých ku vzdelávaniu čo najvyššej kvality, ktoré vo svojej obsahovej zložke zahrňuje aj hodnotový aspekt a v prístupe ku skupinám a osobám so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami rešpektuje princípy spravodlivosti (férovosti) a rovnosti šancí“. Ďalším zhodným ustanovením je poňatie komplexnosti a celistvosti procesu inkluzívneho vzdelávania, v ktorom sa vzájomne dopĺňajú a prelínajú jednotlivé stupne vzdelávania. V rámci nich existuje rovnováha vedomostnej, výkonovej a hodnotovej zložky vzdelávacích štandardov. Vo vzťahu k osobám so špeciálnymi potrebami, resp. osobám iným, odlišným od väčšiny na základe ľubovoľných znakov, je prioritou vzájomné spoznávanie, budovanie rešpektu, uznania a rozvíjanie sociálnych kontaktov vrátane vytvárania inkluzívneho prostredia v celej spoločnosti.

Tab. 1: Ustanovenia o podstate chápania inkluzívneho vzdelávania v platných štátnych dokumentoch, zdroj: vlastné spracovanie

Názov dokumentu
Ustanovenia o podstate chápania inkluzívneho vzdelávania
Učiace sa Slovensko (2017)
Inkluzívne vzdelávanie je cieľ budúcnosti, ku ktorému by mala spoločnosť smerovať postupnou tvorbou ľudských zdrojov, materiálnych podmienok a inštitucionálneho zázemia.V súčasnosti je dôležité využiť to dobré, čo v doterajšom systéme existuje (s. 18).
Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania (2018)
„Školskou integráciou je výchova a vzdelávanie detí alebo žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v triedach škôl a školských zariadení určených pre deti alebo žiakov bez špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb.“ Ide o princíp horizontálnej integrácie, pri ktorej si žiaci môžu osvojovať v pods
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály