Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Obsedantno-kompulzívny syndróm a fóbie

Dátum: Rubrika: Duševné zdravie

Duševné ochorenia spôsobujú deťom výrazné problémy, aj keď sú často ťažko rozpoznateľné. Do významnej miery spôsobujú komplikácie v interakciách so spolužiakmi, učiteľmi, s učením, správaním a sústredenosťou, ako aj s kontrolou emócií. Úroveň duševného komfortu a istoty, na akej sa deti vyvíjajú, je základom duševnej kondície, ktorá ovplyvňuje ich budúci pracovný i osobný život. Je dôležité, aby pedagógovia hľadeli na dieťa v triede komplexne a nevšímali si ho len cez prizmu splnenia úloh a prezentácie poznatkov pri skúšaní. Prístup a spôsob učenia by mali prispôsobiť aj deťom s psychickými problémami, nakoľko kvalita duševného zdravia sa v súčasnosti dostáva do „rodinnej izolácie“ a deťom prakticky neumožňuje žiadne šance na skorú pomoc.

„To svetlo na konci tunela, môže byť tiež vlak.“ Darynda Jones

Duševná trauma v detstve, nesprávna výchova, hlboké komplexy menejcennosti a túžba ich potlačiť vedú k rôznym zmenám správania, ktoré môžu vyústiť do disociálnych a sociopatických prejavov správania. Tento rozmer je zvlášť nebezpečný v dobe sociálnej poloizolácie, kedy vo zvýšenej miere je spoločnosť traumatizovaná pandémiou, ktorej dôsledky zasahujú do psychického zdravia celej spoločnosti. Náročná materiálna, finančná i vzťahová situácia v rodinách, na pracoviskách a v bežných v interpersonálnych vzťahoch odkrýva pokrivené zrkadlá psychického komfortu a prebúdza disociálne mechanizmy.

Obsedantno-kompulzívna porucha osobnosti

Obsedantno-kompulzívna porucha je charakteristická obsesiami, nutkavými vnucujúcimi predstavami, kompulziami, nutkavými potrebami nezmyselne vykonávať určité aktivity, pohyby, ktorým sa jedinec nemôže ubrániť. Obsesie sú pretrvávajúce perzistentné a stále opakujúce sa impulzy, myšlienky, obrazy alebo idey, ktoré sa vkrádajú do myslenia človeka a spôsobujú excesívne výstredné, nesmierne silné obavy a úzkosť. Nazývame ich vtieravými, nutkavými myšlienkami, ktoré smerujú k tej istej opakujúcej sa veci alebo situácii. Kompulzie predstavujú mentálne akty alebo opakujúce sa správanie, ktoré sú zvyčajne dôsledkom obsesie s cieľom uvoľnenia úzkosti alebo obáv. Úzkosť je spojená s vnucujúcimi sa myšlienkami, ktorých sa jedinec nemôže ľahko zbaviť, zvyčajne ide o rituál v zmysle magického kontextu, napr. neustále musím myslieť na to, že ak si päťkrát neumyjem ruky, ochoriem; ak päťkrát nezavriem dvere a neskontrolujem ich, niekto cudzí vlezie do domu; ak si nezarovnám veci presne podľa určitého pravidla, niekomu z blízkych sa niečo zlé stane a pod.

Obsedantno-kompulzívna porucha môže byť aj vrodená dispozícia, ktorá sa počas života nemusí rozvinúť do patologickej podoby. Počas života sa môže prejaviť u mnohých osôb v jemnom odtienku, zvlášť u tých, ktorí majú radi poriadok. Objaviť sa môže aj u poverčivých či úzkostných ľudí, ktorí majú výchovou vštepené určité vzorce posudzovania, z ktorého vyplýva hodnotenie okolím a následná povesť, napr. neodídu z izby alebo od pracovného stola, pokiaľ sa neprežehnajú alebo nevyslovia pre nich nejaké magické slovíčko, resp. pokiaľ všetko nie je na svojom mieste. Zároveň vidia, či bolo s ich vecami napr. v skrini, na pracovnom stole manipulované.

Deti s tendenciou k týmto formám úzkostných stavov aj niekoľko krát:

  • prekladajú veci v svojej školskej taške,
  • prepisujú zošity, aby boli úhľadné,
  • neustále prekladajú veci uložené v skrinkách,
  • robia „poriadok s poriadkom“.

U niektorých ľudí sa pri dlhodobej neprimeranej záťaži alebo dramatickom zážitku, po požití drog môžu objaviť obsesie a kompulzie aj v démonických rozmeroch. Preto je prevencia drogovej závislosti neustálym imperatívom pri výchove mladej generácie.

Typy obsedantno-kompulzívnych porúch

OPAKOVANÁ KONTROLA jedinci s týmto druhom obsesie žijú s excesívnym, iracionálnym pocitom zodpovednosti za možné nebezpečenstvo a katastrofu, ktoré by sa mohli stať a predstavujú si okolnosti, ku ktorým by mohlo dôjsť. Cítia nutkanie opakovane kontrolovať svoje prostredie, napr. dvere, zámky, vypínače na domácich spotrebičoch, aby zabránili nebezpečenstvu, ktoré by sa mohlo st

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály