Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Haló-efekt ako clona nonflexibility

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Vedúci pedagogickí zamestnanci, vedúci odborní zamestnanci, ale aj učitelia rôznych typov škôl, v kolektívoch i triedach so žiakmi s rôznym vzťahom k učeniu, s rôznymi osobnostnými danosťami či z rozličného rodinného prostredia, sú vždy vystavení rozmeru komparácie a následne hodnotenia. Hodnotenie ako také, si vyžaduje odborný pedagogický a psychologický potenciál, ktorý v sebe snúbi aj isté úskalia v zmysle chýb a skresľujúcich hodnotení, ktoré môžu mať a následne upevňovať nesprávny postoj k hodnoteným.

Na dennej báze prichádzame do kontaktu s ľuďmi, ktorých vidíme prvý raz. Nevyhneme sa tomu, aby sme si vedome i  nevedome začali utvárať obraz toho druhého a na základe  prvého dojmu. Následne na základe prvého pocitu a vnemu sa k danému človeku máme tendenciu aj takto správať. Druhých ľudí, ako aj celú realitu interakcie, nemusíme vždy vnímať objektívne.

Mnohé psychologické štúdie ukazujú, že na prvom dojme naozaj záleží. Mnohí ľudia, aj učitelia či riadiaci pracovníci si vytvorili niekedy nesprávny úsudok a následne ho len ťažko naprávali, menili. Za  tento jav môže fenomén halo efektu, ktorý má niekoľko podôb.

Pojem haló-efekt, resp. efekt svätožiary, pochádza z gréckeho kruh okolo niečoho odlišujúci sa farbou od okolia, alebo astronomicky veľký svetelný kruh okolo Slnka alebo Mesiaca. Tento úkaz akoby priamo korešponduje s akousi gloriolou, aurou, energiu, vyžarovaním určitej charizmy, espritu alebo naopak nevýraznosti, nedbanlivosti,  ktorými môže byť daný jedinec obdarený.

Naše vnímanie a posudzovanie je ovplyvnené sociálnymi faktormi, očakávaniami, skúsenosťou, sympatiami i antipatiami. Sociálna percepcia je poznačená percepčnými chybami, ktoré nepodávajú vždy spoľahlivý obraz o druhej osobe.

Haló-efekt predstavuje kognitívne skreslenie, má viacero obmien:

  • Ide o posudzovanie osobností na základe výraznejšej črty, vlastnosti, spôsobu správania, ktoré nás upútajú pri prvom stretnutí, resp. ktoré výrazne vystupujú do popredi
Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy

Aktuálne články

„Riaditeľ je neschopný... N

Publikované:

Emócie v pedagogickom tíme N

Publikované:

„Mám skvelých kolegov. Tí starší vedia upokojiť moje emócie, vedia ma trpezlivo vypočuť a citlivo usmerniť vtedy, keď potrebujem nadhľad. Doprajú mi aj čas na vlastné rozhodnutia. S rovesníkmi máme spoločné témy, rozoberáme štýly výučby, vhodnosť tej-ktorej metódy na žiakov. Mladší kolegovia ma vedia svojou dynamikou a tvorivosťou nadchnúť pre správnu vec. Dokážu prekvapiť veľkým zdrojom energie. Naučila som sa trpezlivosti, zistila som, že pohľad mojich kolegov môže ovplyvniť ich skúsenosť, ich uhol pohľadu na vec. V našej škole je bežné pýtať si a dostávať spätnú väzbu. „Chcem počuť váš názor“, táto veta nám pomáha nevidieť problémy čierno-bielo. Vážim si dôveru a otvorenosť ľudí našom v tíme.“